Това показват първи резултати, оповестени от избирателната комисия в Ербил късно снощи, предадоха ДПА и БТА.

Избирателната активност на вчерашния вот е била над 72 процента, добави комисията.

Окончателните резултати от референдума се очакват до три дни.

След гласуването кюрди празнуваха до късно през нощта по улиците на Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, където се чуваха автомобилни клаксони, развяваха се кюрдски знамена и гърмяха фойерверки.

Правителството на Ирак няма да води преговори с регионалното правителство в Иракски Кюрдистан за резултатите от "противоконституционния" референдум за независимост, заяви премиерът Хайдер ал Абади, цитиран от Ройтерс.

"Ние не сме готови да обсъждаме или да водим диалог за резултатите от референдума защото той е противоконституционен", каза Абади в реч, излъчена снощи по телевизията.

Президентът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани каза, че референдумът не е обвързващ и целта му е даде на неговото правителство мандат да преговаря с Багдад и съседните страни за отцепването от Ирак на контролирания от кюрди район.

ООН предупреди, че състоялият се референдум за независимост на Иракски Кюрдистан може да има дестабилизиращо действие.

"Генералният секретар е обезпокоен от възможния дестабилизиращ ефект на референдума в Иракски Кюрдистан", се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, направено след приключването на гласуването.

Референдумът "ще усложни много отношенията на регионалното правителство на Кюрдистан с иракското правителство и съседните държави", се казва в изявление на Държавния департамент на САЩ.
Според външнополитическото ведомство екстремистки групировки като "Ислямска държава" ще се възползват от нестабилността и разногласията.

Ние никога няма да позволим подобно създаване (на терористични държави). Ние можем да дойдем ненадейно някоя нощ. Ние направихме това с операция "Ефратски щит" (в Сирия). Обсъждат се всички опции във връзка с Ирак и Сирия. Думите са предупреждение от турския президент Реджеп Тайип Ердоган към регионалното кюрдско правителство в Ербил.