Много е вероятно Шотландия да организира втори референдум за независимост, заяви шотландският първи министър Никола Стърджън, цитирана от Ройтерс и БТА.

Тя подчерта, че ще направи всичко необходимо да се осигури мястото на Шотландия в Европейския съюз, след като Великобритания гласува за излизане от блока.

"Смятам, че сега референдум за независимост е силно вероятен", заяви Стърджън.

Предишният референдум за независимост в Шотландия се състоя през 2014 г. Тогава референдумът за независимост, свикан по инициатива на шотландските националисти, завърши с поражението им. 55 процента от гласувалите подкрепиха оставането във Великобритания.

На референдума за членството на Великобритания в ЕС, Шотландия гласува в съотношение 62 на 38 процента за оставане в блока, а Великобритания като цяло гласува за напускане с 52 на 48 процента.

"Искам да заявя съвсем ясно днес, че възнамерявам да взема всички възможни мерки и да проуча всички варианти за прилагане на начина, по който гласуваха хората в Шотландия, или с други думи, да гарантирам, че ще останем част от ЕС и от общия пазар", добави лидерката на Шотландската национална партия.

"Ако парламентът приеме решение, че повторният референдум е най-добрата възможност за Шотландия да остане част от ЕС, гласуването трябва да се състои преди приключването на преговорите за излизане на Обединеното кралство от ЕС", заяви Стърджън, цитирана от ТАСС.

Очаква се преговорите между Лондон и Брюксел по разтрогване на отношенията им да отнемат най-малко две години, отбелязва агенцията.

"Ще започнем да изготвяме законите, необходими за произвеждане на нов референдум за независимост, ако парламентът приеме такова решение. Шотландия е изправена пред перспективата да бъде извадена от ЕС против волята си. Смятам това за неприемливо от гледна точка на демокрацията", добави шотландският първи министър.

Правителството на Ирландия също обяви, че възнамерява да започне извънредни междуправителствени преговори с Великобритания във връзка с предстоящото излизане на Обединеното кралство от състава на ЕС.

В Дъблин се опасяват, че възможната промяна в статута на Лондон може да има катастрофални последици за икономиката на републиката; в момента Великобритания е основен търговски партньор на Ирландия.

Заместник-първият министър на Северна Ирландия Мартин Макгинес поиска днес гласуване за обединяване на Северна Ирландия и Ирландия.

Според него британското правителство сега няма демократичен мандат да представлява възгледите на Севера при евентуални бъдещи преговори с ЕС и затова демокрацията налага да се организира гласуване за обединяване с Ирландия.

По-рано днес председателят на партията на националистите в Северна Ирландия "Шин фейн" Деклан Кърни заяви, че ако Великобритания излезе от ЕС, британското правителство ще се лиши от пълномощия да представлява интересите на жителите на Северна Ирландия. Това според него ще стане повод за обединение на региона със съседна Ирландия.

Крайните резултати от гласуването на вчерашния референдум сочат, че над 55 на сто от северноирландците са гласували за оставане на Обединеното кралство в състава на ЕС.


АНКЕТА: Носи ли Брекзит заплаха за мира?