Двама съюзници на управляващата коалиция в Каталуния призоваха днес Пучдемон да не губи повече време и да обяви независимост от Испания веднъж завинаги, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Централните власти дадоха на Пучдемон краен срок до понеделник да изясни дали е обявил независимост в двусмислената си реч пред парламента тази седмица.

Ултиматум даде на Каталуния 5 дни >>

В изявлението си той каза, че Каталуния е подписала декларация за независимост, но предложи да замрази прилагането й за няколко седмици, за да се даде възможност за посредничество и диалог с испанското правителство.

Испанското правителство заплаши да задейства безпрецедентни мерки за отнемане на самоуправлението на Каталуния, ако тя продължи с реализирането на плановете за отцепване.

Как Мадрид може да подчини Каталуния >>

В писмо с днешна дата крайнолявата каталунска партия "Кандидатура за народно единство" заяви, че Пучдемон трябва да пренебрегне предупреждението на испанското правителство, да отмени обявеното суспендиране и да провъзгласи категорично независимост.

Партията държи 10 места в 135-местния каталунски парламент, но правителството на малцинството на Пучдемон е зависимо от подкрепата й, за да прокарва нормативни актове и не може да постигне мнозинство в регионалния парламент без нейна помощ.

Организацията "Каталунско национално събрание", която организира масови протести в подкрепа на отцепването, също публикува кратко изявление с подобно послание. Според нея няма смисъл декларацията за независимост да стои в изчаквателна позиция, щом Мадрид отказва да води диалог.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Ще мине ли ултиматумът на Мадрид?