Министърът на регионалното развитие и благоустройството съобщи по време на парламентарния контрол, че единствено община Несебър може да предприеме действия във връзка със строителство на ваканционно селище в района на село Емона, местност Кладери, плаж "Река Вая", ако има желание и намерения.

До плажа има изградена локална пречиствателна станция, която е въведена в експлоатация през 2012 г. за ваканционните селища, които се намират до него.

През 2006 - 2007 г. на тези два поземлени имота до плажа на реката е променено предназначението на земята от земеделска в такава с възможност за застрояване.

През 2011 г. РИОСВ Бургас съгласува инвестиционни намерения за изграждането на ваканционни обекти в двата имота до плажа.

През 2011 - 2012 г. от кмета на Несебър има издадени заповеди за промяна на Подробния устройствен план /ПУП/ и тези два имота са отредени за ваканционни селище и клуб.

Министърът уточни, че органите на ДНСК не могат да се сезират за проверка на подобни отреждания, защото те се контролират само по съдебен ред.

Главният архитект на Несебър, на основание на влезлите в сила ПУП, издава разрешение за строеж през 2012 г. за пет къщи в единия имот, през май - за още девет къщи и през септември за изграждане на вилно селище с 14 бунгала, три склада и басейни.

След проверка на РДНСК Бургас е установено, че започнато строителство е в нарушение на издаденото съгласуване и решението по ОВОС, защото е увеличен броят и размерът на сградите, които се строят на територията на ваканционните селища.

Има издадени заповеди от РДНСК Бургас за спиране на строежите през 2012 г. Те са обжалвани и административният съд в Бургас е постановил, че трябва да бъде възобновено строителството.

Същото се случва с още едно обжалване на други наложени забрани и отново Административният съд в Бургас е отхвърлил заповедите за спиране на строителството и единствено община Несебър, като възложител и като орган, разрешил това строителство, ако има възможност, желание и намерение, би могла да предприеме някакви действия, заяви министърът.

През април кадри, заснети от дрон, показаха усилена строителна дейност на обекта.
От Община Несебър заявиха, че няма нарушение на строителния обект.

АНКЕТА: Ще успеем ли да спасим природата от бетона?