От началото на сезона защитените пясъчни дюни са под денонощно наблюдение. Всяко нарушаване целостта на пясъчните образувания ще бъде записано и използвано като доказателство.

Видеотехниката е монтирана от наемателя на плажа, който е наложил пълна забрана за поставянето на плажни принадлежности върху защитените пясъчни образувания.

Екзотичните несебърски дюни са част от концесията на ивицата и за опазването им пряка отговорност носи именно стопанинът на плажа. Това е заложено и в наредбите и изискванията в концесионния договор. Задължение на стопанина е и почистването на дюните. Прекият контрол за това е възложен на РИОСВ - Бургас.

Стриктно се следи да не се допусне поставянето на хавлии, преносими чадъри, масички, шезлонги, дюшеци и др. върху пясъчните образувания. Забранено е също и навлизането с АТВ-та или други атракциони, които могат да нарушат дюните.

От началото на сезона служители на екоинспекцията са извършили две изненадващи проверки на Южния плаж в Несебър, при които не са констатирани никакви нарушения.

"Апелираме към всички летовници и граждани да опазват природата и да се съобразяват с наредбите”, заяви стопанинът на южната ивица в Несебър Кирил Спасов.