Съдебно заседание по същество нямаше, предаде БНР.

Страните в процеса - квесторите на КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете и БНБ - бяха уведомени, че производството се спира временно заради жалбите във Върховния административен съд срещу отнетия лиценз на банката.

Вижте снимки >>>

Миналата сряда СГС бе уведомен, че във ВАС е постъпила жалба от "Бромак" ЕООД и от вложителя Орлин Кунев срещу акта на БНБ. "Бромак" е 100% собственост на Цветан Василев и притежава над 57% от акциите на КТБ.

Съгласно чл. 11, ал. 6 от Закона за банковата несъстоятелност в тези случаи производството подлежи на спиране до приключване на административно-правния спор.

Адвокат Менко Менков, който защитава интересите на "Бромак", каза, че жалбите срещу отнетия лиценз на КТБ ще са десетки. Самият той е бил потърсен поне от 30 души, сред които и вложители с малки суми.

Като основание да искат отмяна на решението за фалита на банката, вложителите посочват факта, че КТБ не е била в тежко финансово състояние, а че с действията на БНБ, след поставянето на КТБ под специален надзор, се е стигнало до това тежко финансово състояние.

Менков посочи, че в последното си интервю Цветан Гунев като подуправител на БНБ и експерт казва, че към 20 юни са били необходими само 500 милиона лева, за да се преодолее изначалният натиск на оттеглянето на пари от страна на някои вложители в КТБ. По думите на адвоката, тогава държавата е била помолена и е трябвало да окаже подкрепа, за да не се стига до влошаване на състоянието на КТБ, предаде БТА.

От кантората на адвокат Менков ще поискат да бъде назначена международна експертиза, която да направи анализ на състоянието на КТБ до 20 юни, когато беше поставена под специален надзор и след това.

Делото за несъстоятелност ще бъде "замразено" до приключване на административния спор между Цветан Василев, Орлин Кунев и БНБ. По него трябва да се произнесат първо 3-членен, а след това и 5-членен състав на ВАС.

Продължителността на съдебните процедури и във Върховния административен съд, и в Софийския градски съд няма да се отрази на изплащането на гарантираните от закона влогове на физически и юридически лица.

АНКЕТА: Одобрявате ли отнемането на лиценза на КТБ?