500 имигранти може да са загинали, след като лодката им потънала в Средиземно море миналата седмица, съобщи Международната организация за миграция (МОМ), цитирайки думи на оцелели.

Двама палестинци, извадени от водата от товарен кораб в четвъртък, след като лодката им се преобърнала близо до Малта, заявили, че на плавателния съд е имало около 500 пътници. Тя била разбита нарочно от трафикантите на хора.

"Двама оцелели, доведени в Сицилия, ни казаха, че на борда е имало най-малко 500 души. Деветима други оцелели били спасени от гръцки и малтийски кораби, но всички останали изглежда са загинали", заяви Флавио Ди Джакомо, говорител на МОМ в Италия, цитиран от АФП и БГНЕС.

Според оцелелите, сирийските, палестинските, египетските и суданските имигранти потеглили от град Дамиета в Египет на 6 септември и били принудени да сменят лодки няколко пъти по време на плаването си до Европа.

Трафикантите, които били в отделна лодка, наредили на имигрантите да се качат в по-малък плавателен съд, който според мнозина имигранти бил твърде малък, за да ги издържи. Когато те отказали да се качат в новата лодка, трафикантите  блъснали в нея своята лодка и тя се преобърнала, съобщава организацията.

Италианската полиция е започнала разследване на корабокрушението.

Други около 200 нелегални имигранти от Африка са се удавили вчера край либийския бряг, след като корабчето им се обърнало, съобщи говорител на либийския флот, цитиран от Франс прес и БТА.

Трийсет и шест души, между които три жени, са били спасени от флота. Предполага се, че на корабчето е имало поне 200 имигранти.

Сигнал за корабокрушението до либийския военноморски флот подали рибари, които се натъкнали на десетки трупове на удавници във водата на десетина мили от западния крайбрежен град Таджура.

Либия е една от транзитните страни по пътя на нелегалните африкански имигранти към Европа.

Последната драма край либийските брегове беше в края на август, когато морето погълна близо 170 африканци, припомня АФП.

Около 2380 имигранти и кандидати за убежище са били спасени през уикенда от италианския ВМФ.