След като правителството одобри допълнителни мерки при засилен миграционен натиск към България, Йовчев посочи, че 30-километровата ограда по границата с Турция може да е готова през юни, съобщиха БНР и "Фокус".

"Нелегалните имигранти са променили маршрутите, по които влизат у нас. Каналджиите от другата страна на границата действат много гъвкаво. Засега в момента към Резово имаме по-силен натиск и предприемаме включително и там конкретни мерки, които ще позволят по-ефективно да охраняваме границата", каза вътрешният министър.

Цветлин Йовчев обаче бе категоричен, че за момента няма нужда от нов бежански лагер. По думите му, има резерв от допълнителни легла в настоящите центрове и те ще се ползват за настаняване само при по-голям приток на имигранти.

Министърът каза още, че се работи по интеграционна стратегия за бежанците, като се очаква проектът да бъде готов до месец.

"България извежда повече нелегални имигранти, отколкото влизат у нас. Към момента имаме не повече от 160-170 души месечно, които навлизат на територията на страната. Темповете, с които извеждаме, са по-високи", отчете Цветлин Йовчев.

Правителството одобри 105 хиляди лева от бюджета на МВР. Парите са за увеличаване с десет служители на Държавната агенция за бежанците. МВР получи над 5,3 милиона лева допълнително за изпълнение на програмно-европейския бежански фонд. Над три милиона лева е националното съфинансиране. Останалите средства ще бъдат възстановени от фонда.