Това стана възможно, след като в Министерството на енергетиката постъпи становище от главна дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия, според което предоставените средства не представляват държана помощ.

Получила парите, НЕК ще изплати на „Атомстройекспорт“ присъдените суми по арбитражното дело до края на седмицата.

Съгласно споразумение, ако НЕК извърши пълно плащане на сумата от 601.617.133 евро към АСЕ на или преди 15 декември 2016 г., руската компания ще се откаже от натрупаните след постановяване на арбитражното решение лихви.

От 14 юни до датата на плащане - това са лихви в размер на 23 млн. 800 хил. евро, които ще бъдат на практика опростени, каза енергийният министър Теменужка Петкова.

Отправено е искане за корекция към международния арбитраж по отношение на лихвите, които са изчислени в арбитражното решение, каза още тя.

„Международният арбитраж уважи 4 от общо 7 от нашите претенции и лихвите всъщност са редуцирани с още 21 млн. евро“, обясни министърът в оставка.

Успяхме да спестим на българските данъкоплатци близо 90 млн. лева и подписахме споразумение с „Атомстстройекспорт“, в което те декларират, че се отказват от инвестиционни спорове с българската държава, поясни Теменужка Петкова.

Вчера стана ясно, че най-голямата китайска компания, която се занимава с ядрена енергетика, има интерес към проекта АЕЦ „Белене“ и възможността той да бъде реализиран.