Той изтъкна в своя презентация, че износът на електрическа енергия има потенциал, но само на пазарно ориентирани цени. Очаква се период на свръхкапацитет в българската енергийна система, подчерта той.

Регулираният пазар губи 360 млн. лв. през първото полугодие на 2014 г,, а загубата се очаква да надхвърли 900 млн. лв. през следващите 12 месеца до юни 2015 г., се посочва в данните, представени от министър Щонов.

Финансовата позиция на НЕК се влошава, се констатира още в анализа, предаде БТА..

Изкупната цена на енергията на НЕК се увеличава заедно със свиването на регулирания пазар, но приходите не могат да компенсират разходите на компанията, тъй като вземанията й са по-скоро счетоводни, отколкото реално възможни вземания, показват данните.

Допълнителни разходи (като делото за Белене или по-големи загуби) може да доведат дружеството до несъстоятелност, се посочва в представените от министъра данни.

Като възможни решения Щонов предлага подобрение на модела на ценообразуване, по-голяма експертност на ДЕКВР, равнопоставено третиране на страните и плавно увеличение на цената на Обществения доставчик.

Министърът предложи Енергийният борд, чието първо заседание бе днес, да има редовни заседания като следващото да е през седмицата на 15 септември. Според Щонов бордът трябва да събере данни от електро-централите и ЕРП-тата, както и от ВЕИ производителите и да се направи сравнителен анализ на състоянието им.

На днешното първо заседание на енергийния борд към МС присъстваха вицепремиерът по икономическата политика Екатерина Захариева и министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов, представители на сектор"Енергетика" - на бизнеса, синдикатите и дружества в енергетиката.

Експертен съвет ще прави дневния ред на Енергийния борд. Самият борд ще дава предложения за решение, но те ще се гласуват от съответните институции.

 Според министър Захариева съветът не трябва да се състои от повече от 10 души, за да бъде работещ.

Няма как бордът да взема решения вместо компетентните държавни институции, той може само да ги предлага, а институциите в лицето на министерствата, МС, впоследствие Народното събрание и ДКЕВР ще носят отговорност и ще вземат решенията, посочи Захариева.

Тя отново припомни, че дисбалансите в енергетиката имат застрашителни размери и без спешни решения, които да отчитат интересите на всички страни, тези дисбаланси могат да доведат до колапс системата. 

Захариева  добави, че се очаква Енергийният борд да бъде платформа и постоянно действащ експертен съвет за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни.

Днес електроразпределителното дружеството ЕVN поиска от ДКЕВР повишение на цената на тока за своите клиенти от 1 октомври 2014 година със 17.9%.