"Това е нещо като кампаниятa за почистването на България. Това е боклук. Боклук е цялото състояние, при което има хора в държавата, които си позволяват да заемат различни позиции от тези на правителството", заяви вчера сутринта пред bTV Младенов. Той бе категоричен, че подписването на договора от Първанов е недопустимо и такова поведение не може да се позволява в никоя държава.

"Нека да изясним точно какво се случи. Това, което аз казах, е, че за мен е абсолютно неприемливо да правиш нещо без разрешението и съгласието на твоя ресорен министър. Ситуацията, в която се намираме, в която всеки си позволява да говори, да тълкува, това е боклукът в средата, в която съществуваме", оправда се днес пред журналисти в парламента министърът, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че съжалява ако думите му са били изтълкувани пряко към директора на НЕК.
"Аз не го познавам, но смятам, че е некоректно и неправилно решения да се вземат без съгласието и информирането на ресорния министър", добави Младенов.

Въпреки че вчера заяви, че с договорите е направен "повече от пробив в националната сигурност", днес Младенов каза, че нищо в подписаните документи за "Белене" на този етап не променя ситуацията, в която се намираме. Той отвърна това в отговор на въпрос компрометирана ли е страната ни след скандала.
Николай Младенов посочи още, че българските и руските екипи продължават преговорите. По думите му трябва да има сериозен дебат в България за бъдещето на самия проект и за финансовото му осигуряване.

Междувременно самият Красимир Първанов коментира пред bTV репликата за боклука.
"Чух и тази реплика от дипомат №1 на България, явно в момента такова е нивото на нашите политици , но аз няма да искам извинение нито от министър Николай Младенов, нито от министър Трайчо Трайков", заяви той. 
Енергийният министър намекна, че Първанов работи за руските интереси. Шефът на НЕК обаче отрече и заяви, че още преди този скандал в отношенията им е имало неприязън.

"Николай Младенов е пример какво се случва с бързото изкачване по стълбицата на властта, колко бързо настъпва главозамайването, колко бързо то води до тежки поражения и абсолютно недопустимо поведение, още повече за външен министър", заяви пък Румен Овчаров от Коалиция за България.

"Всички в кабинета започват да се разболяват от синдрома „Бойко Борисов”. Министър Николай Младенов е усвоил най-добрите черти от това. Той не може да излезе и да употребява думата „боклук” за служител на държавната администрация”, каза и общинският съветник от БСП Георги Кадиев, цитира го “Фокус”.