Преди няколко часа "Тотал" излязоха със съобщение, че са намерили нефт в Черно море, каза Дончев без да даде повече подробности, цитиран от БТА.

"Тотал“ спечели търга за концесията на блока "Хан Аспарух".

Френският петролен концерн "Тотал (Total) е открил дълбоководно петролно находище в българската зона на Черно море, съобщи специализираното онлайн издание Оffshore energy today.

Откритието е обявено в резултатите на "Тотал" за третото тримесечие и макар да не е посочено име, находището може да бъде идентифицирано като кладенеца "Полшков-1", по който компанията започна сондажни дейности през май.

Сондажът, разположен на 85 км от брега, е първият от блока "Хан Аспарух", както и първият дълбоководен петролен кладенец в българската зона на Черно море.

Френската компания нае кораба Noble Globetrotter II от американска фирма и с него извърши първия проучвателен сондаж в блока.

Корабът Noble Globetrotter II е дълъг 190 метра, на 3 години е и има възможност да се позиционира на едно място. Екипажът му е от 180 души.

"Тотал" е оператор на блока, като партньори са му австрийската OMВ с дял от 30% и испанската "Репсол" също 30%.

На 19 април премиерът Бойко Борисов присъства на представянето на кораба и началото на първия проучвателен сондаж в блока.

Преди старта на водния сондаж в началото на месец май се разбра, че той ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите бяха подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий.

На 11 октомври доц. Щерьо Льомов от Минно-геоложкия университет заяви, че  липсата на новина за откритие показва ниската перспективност на прокарания сондаж в блока "Хан Аспарух".

В отговор заместник-енергийният министър Жечо Станков каза същия ден, че сондажът е успешно проведен като дълбочина и без каквато и да е вреда за околната среда. Какво е открито ще разберем по-късно, след като бъде обработена информацията, добави тогава той.