Нивата ще се задържат на тези, които са към момента за съответния тип имот и населено място и са в доста широки граници. Средно например за София те са от 550 до 1 000 евро за квадратен метър, уточни експертът.

На годишна база средният спад на цените на жилищните имоти тази година е в рамките на около пет на сто, но при някои имоти спадът беше по-голям, заради натиска на финансовата криза и факта, че много от собствениците, които не можаха да обслужват ипотечните си кредити, бяха принудени да ги продадат на по-ниски цени, коментира Искров.

Намаляването на цените тази година беше обусловено и от спада на броя на реализираните сделки с недвижими имоти. Около 5.65 на сто е намалението на сключени сделки към края на третото тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната. В тази цифра се включват всички видове имотни сделки, в това число и тези за земя.

За разлика от състоянието на пазара преди кризата бюджетът на българина за покупка на дом е силно свит и търсенето тази година беше средно между 45 000 - 60 000 евро, а за по-малките градове най-търсените имоти бяха между 30 000 - 40 000 евро, коментира Искров.
В тези ценови параметри е и най-големият брой на сделките през 2012 г. За сравнение в предкризисните години най-много сделки се сключваха при цени между 60 000 - 85 000 евро.

И тази година мечтаният просторен дом за мнозина остана непостижим. Основно жилищните сделки бяха за апартаменти с една спалня. Нуждата от пари принуди българина да предложи на пазара и вилни имоти, отбеляза Искров. Това е обяснимо както с кризата, така и с демографските процеси в страната.

Като цяло обаче тази година има оттегляне сред българските клиенти от покупката на втори имот.

Без изненада беше и пазарът на ваканционни имоти - продължаваме да разчитаме на купувачи от Русия. Има единични сделки с купувачи от по-екзотични държави, но те не са определящи за пазара, твърди експертът.

Очаква се през 2013 г. проектозаконът, който ще регламентира дейността в сектора "недвижими имоти", да бъде разгледан от депутатите.
Преди дни се разбра, че агенции за имоти не са декларирали стотици милиони левове.