Тези "ситита" ще гарантират запазване на гледката към планината на столичани и ще се запази изискването на височина в останалата част от града от 75 метра, каза Здравков.

Едната зона за високо строителство ще е по протежението на бул. „Цариградско шосе”, другата по бул. „Царица Йоана” до Околовръстното и третата – до Централна гара.

10 небостъргача ще има София след няколко години >>

„Има редица вратички в закона да се появяват небостъргачите хаотично из града и желанието ни е да затворим нормативните пропуски”, посочи Здравков. По думите му вече са представили промените в закона за устройството и застрояването на столичната община на депутатите от ГЕРБ и се надяват парламентът да ги приеме.

Има инвестиционни намерения и за терен в близост до "Пирогов". За спорния строеж на бул. „Черни връх” се очаква да приключат административните производства.

Неотдавна се разбра, че ще се строи небостъргач и в кв. "Борово".

По повод протеста на жители на кв. „Дружба” срещу застрояване на зелена площ, Здравков коментира, че този случай е част от много тиктакащи бомби след реституцията.

По думите му такива казуси има в кв. "Левски", Обеля и Люлин.

Главният архитект на София смята, че трябва да се защити не само интересът на частната собственост, но и на хората в квартала.

„В плана на "Дружба" е отредено там да има парк, после се потвърждава с ОУП да има строителство. Искаме това да остане част от парка и ще говорим със собствениците. Към 2001 година теренът бил част от зелената система на града”, заяви Здравков.

В София ремонти до края на лятото ще има на бул. „Монтевидео” и ул. „Тодор Каблешков”.