Предложението бе отхвърлено с 92 гласа „за“, 103 „против“ и 1 „въздържал се“. Като мотив за предложението депутатите посочват, че по време на работата на комисията не се е изяснил въпросът оказван ли е натиск и от кого върху бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Не са били представени и заключенията от проверките на Главния инспекторат на МС, както и от съдебно-счетоводната експертиза на разходваните средства.

Един от аргументите ни за удължаване на срока на работата на Комисията за НДК е, че от ГЕРБ отказаха да поканят премиера Борисов на заседанията й, обясни  заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев.

От преведените 17 млн. лв. с решение на Министерски съвет за адаптиране сградата на НДК за нуждите на българското председателство 3,569 млн. лв. са похарчени нецелесъобразно или по-точно казано не за нуждите на българското председателство. Проведените обществени поръчки за НДК са опорочени. Извод, който е направен от доклада на външния одитор, назначен от министър Лиляна Павлова, каза Бойчев, цитиран от "Фокус".

По думите му строително-монтажните дейности са се извършвали без инвеститорски контрол и без да е избран строителен надзор. "Не е имало никой, който да удостовери нито количеството, нито качеството на извършените работи, които трябва да бъдат разплатени. Не на последно място натрупано е критично закъснение във всички дейности по НДК. Големият въпрос е как и защо е било възможно да се случи всичко това?“, попита Бойчев. Според него трябва да се отговори на въпроса къде са парите и оказван ли е натиск и ако да от кой върху кого.

"Вицепремиерът Томислав Дончев е подписал празен чек на Мирослав Боршош", каза Бойчев.

Когато съдите Томислав Дончев, трябва да съдите и Деница Златева, заяви Тома Биков от ГЕРБ. „Г-н Дончев за разлика от г-жа Златева в рамките на Комисията заяви, че е сбъркал и че негова грешка е било, че не е уволнил Боршош. Г-жа Златева не го каза“, коментира Биков.

В доклада на Комисията за НДК има съмнения за нарушения, но няма, че наесен ще има вот на недоверие и оставка. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев по време на дебатите.

„Много е странно защо НДК като пинг-понг разиграване минава от Министерство на културата, във второ министерство и се връща в четвърто министерство“, каза Гечев. Според него след ваканцията ще има множество въпроси за мотивите, с които правителството е подритвало като кратуна НДК, което е основният физически обект за провеждането на председателството на ЕС“, каза проф. Гечев.

Според него един директор носи загуби за 30 млн. на година, дружеството му е във фактически фалит и не прави специална сметка, а му се налива в общата каса 17 млн. лв. без никакъв контрол.

По думите на Гечев има много странно разиграване на ситуацията с НДК. „Какво е това правителство, в което принципалът уволнява директора на НДК, казва пред цяла България, че го съгласувала с премиера г-н Борисов. След като го е съгласувала каква ще е тази божествена сила, която пък е над божествения премиер, че на другия ден той обратно връща г-н Боршош в НДК“, каза проф. Гечев.

На най-големия си враг не пожелавам да изтърпи и да види това, което установихме в тази комисия, каза друг представител на БСП - Атанас Костадинов. По думите му в комисията са проличали едни от най-негативните черти на политическата класа, когато става въпрос за жизненоважни за страната обекти.

Пълна загадка е кои са тези обстоятелства, довели до това емблема на българското председателство да стане касичка на "стани богат", някой е пожелал да стане богат, защити образно предложението за удължаване на срока на комисията Атанас Костадинов от левицата, цитиран и от БТА.

Работата на Комисията за НДК е като на Христофор Колумб, който не знаел къде отива, като стигнал не знаел къде се намира, а като се върнал не знаел къде е бил, каза народният представител от ПГ на ДПС Велислава Кръстева. Тя заяви, че такава е политиката на ГЕРБ.

По думите й е известно, че аферата с НДК е сринала европейския имидж на България, но е неизвестно още какво трябва да се случи, за да стане ясно кой е виновен и кой носи отговорност. „Известно е, че върху Боршош има чадър, неизвестно остана на какво се дължи великанското търпение на премиера и искрено се надявам, че ако то не е резултат на зависимост, то мерките ще ги видим в най-скоро време по много категоричен начин“, каза още Кръстева.

Няма да отклоните пътя на България от европейската й интеграция. НДК е институция, която не е само за Председателството, а и за целия български народ. Така народният представител от ГЕРБ и член на Комисията за НДК Снежана Дукова отговори на изказването на проф. Румен Гечев от БСП.