Временната парламентарна комисия, която установява как са разходвани средствата в НДК, единодушно прие още писмото, изпратено от бившия директор нa Двореца Мирослав Боршош, да не бъде част от доклада на комисията, предаде „Фокус“.

Мирослав Боршош не се яви в комисията, за да бъде изслушан, затова председателят Диана Йорданова изчете изпратено от него писмо с писмени мотиви за неявяването му.

Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС ще излезе с доклад във вторник.

На днешното заседание на комисията, беше изслушан бившият вицепремиер Деница Златева, която заяви , че върху нея не е упражняван политически натиск и тя самата не е упражнявала „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката за европредседателството.

Осевн Златева, бяха изслушани още бивши и настоящи председатели на Съвета на директорите на НДК - Валентин Кръстев, Марио Анастасов, Борислав Великов и сегашният изпълнителен директор Ангел Митев.

Митев предостави информация за изразходването на предоставените на НДК средства за председателството. По думите му към 24 юли 2017 г. дружеството НДК трябва да разполага с 9,3 млн. лв. По сметки в две банки има общо 5,7 млн. лв. за капиталовите разходи.

Разликата в размер на 3,5 млн. лв. е отишла за разплащане на "други дейности", каза Митев и уточни, че те не са изчезнали.