Това съобщиха изненадващо от пресслужбата на кабинета, след като вчера министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова уволни Боршош. Тя се мотивира, че той системно не изпълнява указания, дадени от страна на едноличния собственик на капитала и Съвета на директорите.

"Освен това действията на досегашния изпълнителен директор поставят под съмнение както доброто финансово управление на дружеството, така и е застрашено изпълнението на всички дейности по привеждането на сградата на НДК за нуждите на Председателството", се казваше още в съобщението.

Самият Боршош заяви, че отказва да изпълнява обществени поръчки под натиск.

Днес обаче Борисов е провел среща с него, Павлова и министъра на културата Боил Банов. На нея е била обсъдена работата на ръководството на НДК и са били изчистени противоречията относно начина на управление на държавното дружество.

"Премиерът ще внесе за разглеждане на утрешното заседание на Министерския съвет проект на разпореждане за промяна на органа, който да упражнява правата на държавата в „НДК – Конгресен център София” ЕАД. Предложението е те да преминат от министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 към министъра на културата, а Мирослав Боршош да бъде възстановен като изпълнителен директор и член на Борда на директорите на НДК", уточниха от правителството.