Ако имаше такъв, нямаше да има казуса НДК, в който две лобита се борят за комисионна на гърба на българското председателство на Съвета на ЕС, коментира той.

Средно 60 обществени поръчки за 20 млн. лева се провеждат всеки ден, а в последните 18 дни всички поръчки са пуснати в нарушение на закона, поради липсата на единна система. Няма никакви действия за решаване на проблема и всяка следваща поръчка, отново е в разрез със закона, каза още Делчев.

Димитър Танев от Изпълнителния съвет на ДБГ заяви, че националната програма за енергийна ефективност не се изпълнява добре, има редица злоупотреби. Министърът не е изпълнил решение на Народното събрание да предостави информация за ефектите и ползите от нея, което води до извода, че няма много с какво да се похвали. Няма реални данни за реализирана икономия. Това, което се хвърля в пространството, са рекламни числа на фирмите, които се занимават с енергийна ефективност. Не съм чул някой да е отишъл да сравни сметките в санираните блокове, каза той и заяви, че програмата трябва да бъде прекратена. Програмата не е безплатна, тя се извършва с парите на българския данъкоплатец и ние твърдим, че те трябва да се разходват ефективно за всички хора, каквото е изграждането на магистрала „Хемус“ например, добави Танев. Освен това голяма част от санираните блокове са с горими материали и некачествено. 

„Бялата книга“ не е сведение, а сериозен документ. 17 от страните в ЕС са представили своите възгледи за развитието на Европа в Брюксел след вътрешен дебат. България не е направила това вътре в страната, нито има план как ще представи своите възгледи, заяви пред журналисти Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите“.

Повече се говори за сгради, отколкото за това какво ще представлява българското председателство. Трябва да говорим за Западните Балкани, но това не са директиви. Самото произнасяне на думата не произвежда ефект, трябва да е ясно какво точно искаме, каза Кунева. Хубаво е, че се говори за отваряне на пазара и транспортните коридори, но когато преговаряш очакваш да чуеш дали си вътре във финансовата рамка и кога очакваш влизане, добави тя.

Кунева обяви, че Националният съвет на ДБГ е взел решение Националното събрание да се проведе на 30 септември в София като на него освен избор на нов лидер, ще бъдат обсъдени промени в устава на партията, както и визията за развитие на ДБГ. Искам ДБГ да продължи да бъде отворена, силна, единна, ефективна партия, готова с конкретни решения, коментира Кунева.

Ако продължаваме със същите темпове, толкова години след Съединението на България, ще се разделим отново, но този път по икономически принцип, заяви Найден Зеленогорски от Изпълниетелния съвет на ДБГ, по повод липсата на политики за изравняване на стандарта на живот между Северна и Южна България. В северната част се създава 26% от БВП, а в южната 74%, диспропорциите във влаганите пари са между 3 и 4 пъти, каза той. Трябва да има устойчиви и последователни усилия за изграждане на Хемус и връзките между северната и южната част на страната като тунела под Шипка, скоростните пътища Ботевград – Видин, Велико Търново – Русе, за да се даде шанс на икономиката, а без да свържем севера с Европа, няма как да очакваме да се развива устойчиво, каза още Зеленогорски.