Нинова посочи, че от групи лобита в ГЕРБ се борят на тема НДК от 2015 година и сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева, която като служебен вицепремиер два месеца е отговаряла за подготовката за председателството на Съвета на ЕС. Няма да им го позволим, заяви лидерът на БСП.

Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС изслуша вчера  бившият вицепремиер Деница Златева.

Тя заяви, че върху нея не е упражняван политически натиск и тя самата не е упражнявала „политически чадър“ върху нито един член на екипите по подготовката за европредседателството. Златева каза още, че като е одобрила годишния отчет на НДК за 2016 г., е освободила Боршош от отговорност, но не и от административна и наказателна отговорност.

След заседание на Изпълнителното бюро на БСП днес Корнелия Нинова посочи, че щом има повдигнато обвинение към Мирослав Боршош, значи той не е освободен от онази отговорност, която се опитват да внушават в обществото от ГЕРБ.

„Случаят НДК е огледало на управлението на ГЕРБ - интереси, корупция, борба между две лобита в ГЕРБ за пари и надмощие, провал на техническата подготовка на председателството. И в този казус г-н Боршош е най-малката брънка в цялата верига. Той е бушонът. Менторът му е важен!“- коментира Нинова.

Тя подчерта, че при цялата информация, която е имал, той е възстановен на работа от Борисов. „Защо, при всички известни факти, са отстранявани онези министри, които са казвали истината – Вежди Рашидов, Лиляна Павлова.
Отнемат им се правомощията върху НДК и се дават на друг“, посочи тя.

Нинова попита и как така Томислав Дончев изведнъж премахва в устава ограничението на изпълнителния директор да се разпорежда самостоятелно до 50 000 лв., а другото да става със Съвет на директорите.

„Откакто Томислав Дончев поема да бъде принципал, това е отменено и Боршош вече може неограничено да се разполага със средства. Защо?“, попита тя.

Според нея Томислав Дончев е умен и опитен човек, управлявал десетки проекти и няма как да направи такова нещо, без нареждане отгоре, а над него е само един човек – Борисов. „Упражняван ли е натиск върху Томислав Дончев и кой го е направил, за да вземе такова решение?“, продължи с въпросите Нинова.

По нейните думи от 2015 година лобитата в ГЕРБ се борят на тема НДК – плочки, корупция и пари. „Вежди Рашидов пръв повдига темата и няма как да приемем, че след 2 години, сега се опитват да прехвърлят отговорността на Деница Златева за два месеца. Няма да им го позволим“, категорична е лидерът на левицата.  

Правителството на Борисов взриви тристранния диалог

„Правителството на Борисов взриви тристранния диалог. Вицепремиер от правителството – Валери Симеонов и депутати от ГЕРБ – Менда Стоянова, заявиха позиция на страната на работодателите за клас „Прослужено време“. От друга страна - Борисов се срещна със синдикатите и зае тяхната страна“. Това заяви още председателят на БСП Корнелия Нинова.

По нейните думи е абсолютно неприемливо да се определя правото на свободно сдружаване на работещите хора, като вредно за държавата и икономиката. Според нея това е посегателство върху основно право на работещите хора. Това е принцип не само в България, не само по Конституция, а по цял свят, посочи Нинова.