Тя изобразява логото на българското председателство. Тя е разположена пред вход А6 на Националния дворец на културата, откъдето влизат официалните лица по време на заседанията, водени в България, предаде БТА.

Идеята е на холандското посолство и е подкрепена от Столичната община. За реализацията й са използвани 38 000 лукувици лалета и мускари (кукувиче грозде), а дизайнер на мозайката е Ян Хулдемонд. Цветята бяха посадени през миналия октомври.

"Цветята са венецът, който символизира, надявам се, успешното председателство", заяви Павлова.

Тя отбеляза, че през първите три месеца е свършена много работа в нелесни дебати.

"Пред нас са още три месеца предизвикателства, надявам се и те да минат в духа на партньорството, което се е получило досега", посочи министърът, която по-рано се похвали, че първите месеци на председателството са успешни.

Йорданка Фандъкова отбеляза, че има чудесно партньорство между София и Амстердам и допълни, че ще разчитат и в бъдеще на партньорската подкрепа от Холандия. По думите на кмета освен тази мозайка, с тяхна помощ са създадени цветни фигури по целия път от летището до резиденция "Бояна".

"София е един от малкото европейски столици, които имат толкова много цветя не само в парковете и градините, но и по улиците и булевардите. Ние, може би, имаме повече холандски лалета на пролет, отколкото самият Амстердам", изтъкна Фандъкова.

В изказването си пък посланик Берендина Мария Тен Тъшър наблегна на добрите взаимоотношения между двете страни, особено в периода на подготовка на българското председателство.
Тя отбеляза, че специалистът подготвил мозайката, е работил в една от най-големите градини, станала символ на холандското лале - Keukenhof.