Часовниците са от автентичния интериор на сградата и са единствените от този вид в Източна Европа, запазени до днес, съобщиха от НДК.

Те са поставени там през 1981 г. при построяването на сградата и са подарък от компанията - производител на едни от най-популярните марки часовници в света.

Със съдействието на Министерство на културата и швейцарския посланик Денис Кнобел, ръководният екип на НДК се е свързал с представителите на "Omega" в София, които са съдействали за реставрацията на стенните часовници в Централно фоайе и са предоставили на НДК шест нови часовника с тяхната марка за времето на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"Това е част от Швейцария тук вътре в НДК. Знаем, че управлението на времето е много важно и това е важна част от участието на Швейцария в успешното Председателство на България на Съвета на Европейския съюз", споделя посланик Денис Кнобел.

Четири от часовниците са поставени в зала 3, в която се организират основните заседания на Председателството, а два от тях ще показват времето в зала 6 - международния пресцентър на Председателството.

Часовниците са настроени на брюкселско и българско време и по този начин Omega се превръща в марката-часовница, която официално отброява времето на Българското председателство.

"Възстановяването на двата часовника в Централно фоайе кореспондира с желанието ни да работим по посока на максимално възстановяване на оригиналния вид на сградата", казва изпълнителният директор на НДК Ангел Митев.

"Навсякъде по света историята на конгресните центрове стъпва върху традицията. Тези малки детайли в интериора на Двореца, заедно с произведенията на изкуството в залите и пространствата на НДК, придават уникална стойност на този единствен по рода си в Югоизточна Европа културно-конгресен център, който има своята история и традиции, вградени в бъдещето му", отбелязва председателят на Съвета на директорите на НДК Борислав Велков.

Часовниците "Омега" са част от автентичната часовникова система на НДК, която включва 120 часовника в цялата сграда. Много от нефункциониращите часовници са били подменени с нови по време на ремонтните дейности. Часовниците в НДК са с вградена GPS система и се сверяват по Гринуич.