Това каза на брифинг министърът на икономиката Емил Караниколов за новото ръководство на „София Тех Парк“.

„Имаше вътрешен одит. Решенията за тези назначения са лично мои. Това са хора, които аз познавам и съм работил с повечето от тях. Те са професионалисти. Разчитайте, че съвсем скоро обликът на „София Тех Парк“ ще бъде различен. Там ще се напълни с млади хора. Настоящото ръководство, което все още не е вписано, има много по-богат административен опит и считам, че ще се справи много по-добре, каза Караниколов.

Преди дни в управата на бяха назначени Живка Такева, Проф. Николай Андреев и Тодор Ангелов

Живка Такева е дъщеря на дългогодишния председател на Синдиката на българските учители Янка Такева. Тя е зам. областен управител на София-град. Според сайта на областната управа тя е магистър по " Стопанско управление " от Лесотехническия университет и е специализирала "Управление на предприятията" и "Инженерна педагогика".Има сертификатите за управление на европейски фондове, била е главен експерт в дирекция "Култура" към СО, има и магистратурата от УНИБИТ по "Национална сигурност: духовенство и лидерство".

Проф. Николай Андреев е председател на Съвета на старейшините на ГЕРБ, физик по образование, бивш посланик в Ливан и агент на Военното разузнаване от 70-те години на миналия век. До миналата година е бил в борда на друго държавно дружество - "Ел Би Булгарикум".

Тодор Ангелов до момента е бил директор на дирекция "Административно-правно обслужване" към Министерството на туризма. Преди това е бил юрисконсулт към НОИ и към Столичната община.

Според Караниколов това в никакъв случай не са партийни назначения. От тях се очаква да върнат проектът „София Тех Парк“, защото в последните години това дружество се занимава само с продажба на имоти, а не това е неговата цел. Там трябва да има млади хора, които да работят“, коментира Караниколов и добави, че ако отидем, ще видим, че е пусто и сиво и няма никой.

По думите на министъра там трябва да има клъстери, науката трябва спешно да се влее в българската икономика.

Попитан дъщерята на Янка Такева какво разбира от тази работа, Караниколов отговори, че тя има много богат административен опит.

„За високите технологии има кой да отговаря – това е науката, а не мениджмънтът на дружеството“, подчерта Караниколов.

За срещата с китайските инвеститори от петък, министърът на икономиката уточни, че сертификатът им е удължен за 3 години. „Той им беше връчен. Инвестицията е за над 1,5 млрд. лв. Имат 3 години да я реализират. Имотите се продават на пазарни цени. Терените, които първо са им били предложени, се е оказало, че са с непроменен статут, били са публични, а не частна държавна собственост и не е имало възможност за извършване на тези сделки“, каза още Емил Караниколов.