Кризисният щаб в община Ружинци обяви бедствено положение за срок от един месец на територията на общината след щетите, които бяха нанесени тази нощ в населени места от падналите дъждове.

Около 23 часа снощи са прелели два ръкава на река край селата Гюргич и Плешивец, защото са били затлачени с боклуци. Тежка е обстановката и в селата Долни Лом и Средогрив. Следобяд председателят на Народното събрание Михаил Миков ще посети селата Гюргич и Плешивец, съобщиха от пресцентъра на парламента.

Пътят до язовир Гюргич е разрушен и прекъснат на места след падналите дъждове през тази нощ, обяви на заседанието на Кризисния щаб зам.-областният управител на Видин Николай Тодоров, цитиран от БТА.

Около 1,5 метра остават до преливане на водата през язовирната стена в село Гюргич, а на преливника има натрупани клони и дървета. Необходими са около 30-40 доброволци, които да премахнат натрупаните клони до преливника, за да не прелее водата.

Затворен за движение е участък от пътя към село Ружинци от главен път Е 79 заради отводнителни работи по трасето, движението се извършва по обходни пътища.

Кметът на Община Ружинци Венцислав Ванков обяви, че тази нощ реката в село Плешивец е излязла от коритото си и е заляла къщи и дворове в селото. Отнесени са автомобили, прекъснат е водопровод в село Гюргич. В село Дреновец е разрушен железен мост.

"В село Плешивец има разрушена къща. Водите отнесоха два моста, три коли, две ремаркета и животни. Всичко е под контрол, Гражданска защита е при нас", съобщи Менчо Лозанов, кметски наместник на село Плешивец, цитиран от БНТ и bTV.

Две жени с бебе на 4 месеца и 6-годишно момче не могат да си стигнат в къщата в Плешивец заради прекъснат мост. Теменужка Виткова и Стела Илиева са напуснали тази нощ дома си, след като реката е придошла и е заляла имота им. Двете са се преместили към 1 часа, но сега не могат да се върнат, тъй като мостът е прекъснат. Придошлата река снощи е отнесла джип и микробус, в които са и документите на жените.

В съседното село Гюргич са били евакуирани около 60 души заради високото ниво на река Гаговица, която преминава през селото, съобщи кметският наместник Иван Петров. От една от къщите, намираща се в непосредствена близост до реката, спасителите са евакуирали възрастна жена. Три пожарни са били на място и са отводнявали дворовете на хората. Приливната вълна е отнесла автомобили, има и завлечени животни.

Почти всички къщи и мазета в селата Долни Лом и Средогрив са наводнени. Водата е изнесла пръст, дървета, храсти, камъни, чакъл и баластра по пътищата.

Има унищожени имоти, главно зеленчукови градини, каза кметът на община Чупрене Ваньо Костин, цитиран от "Фокус".

На места в западните и централни части на страната днес отново ще паднат значителни валежи. Не са изключени локални наводнения.