По думите на Димитър Германов, кмет на Приморско, дъждът е спрял около 8.30 ч. Няма прелели язовири на територията на общината.

Бургаската полиция обаче призова шофьорите да отменят пътуванията до населените места в общините Созопол, Приморско и Царево.

След усилена работа по отводняване пътят Бургас-Созопол е проходим за шофиране в двете платна при засилено внимание от страна на водачите.

Пътят Созопол – Приморско остава затворен, като се ползва обходният маршрут Бургас - с. Ново Паничарево - с. Ясна поляна - Приморско.

Пътната отсечка от созополското село Атия в южна посока е затворена, поради наводнения на главния път. Дъждовната вода е преляла в участъка на бензиностанция "Петрол" преди Созопол.

Районът на село Равадиново, местността "Пейчов мост" и детелината с вход село Равадиново също са "откъснати" от стичащата се вода.

Прекъснати са второстепенните пътища до къмпинг "Каваци" и ваканционно селище "Дюни", както и пътят, преминаващ покрай резерват "Аркутино" и свързващ Бургас и Приморско.

До Приморско обаче може да се стигне единствено с високопроходима техника. Залята е и цялата централна част на града. Приливната вълна от Дяволска река е отнесла заведение и автомобил в морето на Южен централен плаж в Приморско. Няма пострадали.

Общо 11 души, блокирани от наводненията, бяха спасени от екипи на "Гражданска защита". Успешно е преминала операцията по спасяването на 6 души, които бяха блокирани в района на така наречения завой „Стависки”, където преди години фигуристът предизвика катастрофа. Хората бяха извозени с лодки.

Над 70 хотели и жилищни кооперации са наводнени, предаде БНР. Под вода са и приземните етажи на сградата на община Приморско и детската градина. Заради скъсани проводници без ток са отделни райони в общинския център.

Около 300 туристи в хотел "Пламена Палас" прекараха нощта без ток и вода, съобщи Дарик радио.


Особено тежко е положението в селата Ясна Поляна и Веселие, където има участъци с наводнени дворове и пътища. Бе съобщено, че язовир "Ясна поляна" е прелял, но говорителят на ВиК-Бургас Димитър Гюров отрече информацията.

"Нивото на язовира е повишено с около 2 см или за денонощието са влезли около 100 000 кубика вода, но за да се напълни остават още 3.5 млн кубика вода", обясни Гюров.

Жълт код за обилни валежи и гръмотевична активност е обявен за днес в 8 области на Северна България.