Причината е отразяването на наводненията в западната част на Казанлък в началото на февруари, съобщи Нова телевизия.

Тогава няколко фирми на територията на бившата фабрика „Първи май”, районът на „Кауфланд”, входът на военното поделение и улиците „Вожели” и „Стара планина” бяха залети от придошлата водата на скъсан колектор и неиздържала напора дига на три водосбора, припомня „Пресс тв“.

Два дни след бедствието прокурор Кацаров се е самосезирал за всяване на паника и е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител, защото е „имало общественоопасен резултат”.

Обвинението е по чл. 326 от Наказателния кодекс - „който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода”.

Журналистът може да получи присъда до 2 одини затвор.

Екипът на „Пресс тв “е направил телефонно интервю с прокурора Кръстин Кацаров. В него обяснил, че се обадил на кмета на Казанлък Галина Стоянова, срещнали се, а тя му се оплакала, че „медиите всяват паника“.

Магистратът смята, че информацията в репортажа е пресилена и не е имало наводнение.

"Беше ми смешно мои близки да ми се обаждат. В един момент усетих, че наистина става паника. Обадих се на кметицата, която ми обясни, че няма повод за паника”, казва Кацаров.

Не приемам внушенията, че имам отношение към темата. Единственото, което казах на прокурора, е, че няма скъсана дига в Казанлък. Не отговарям за неговите действия, коментира пък кметът Стоянова.

Тя не пожела да отговори дали репортажът наистина е всявал паника сред хората.

"Ние сме показали фактите - истина, която видяха стотици казанлъчани. Не знам кое точно от материал ми предизвиква паника. Приемам цялото обвинение не персонално към мен, а към цялата журналистическа гилдия у нас, защото ако бъде допуснато такова обвинение, ще бъде ударен много звучен шамар на свободата на словото”, коментира пред Нова телевизия Георги Манев. 

В петък колеги и приятели на журналиста ще се съберат в 13 ч., в градинката пред районното управление на полицията в Казанлък, за да го подкрепят.