Утре националният флаг на държавните институции ще бъде свален наполовина.
Министерският съвет изразява дълбоката си съпричастност с мъката на близките на загиналите.

По информация на в. "24 часа" двамата, които все още се издирват, са възрастни съпрузи. Вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди пред bTV, че вчера млад мъж не е можел да открие родителите си.

"Психолози и социални работници започват работа с пострадалите при наводнението още днес. Това са хората, които са се срещнали очи в очи със смъртта", заяви пред Haskovo.info областният управител Ирена Узунова.

Спасителната операция в Бисер продължава и днес, съобщи пред Дарик радио шефът на "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Никола Николов. Около 70 военни и служители на МВР с 12 специализирани автомобила не са спирали с отводняването и претърсването на къщите през нощта.

Евакуираните оцелели жители на Бисер, чиито къщи бяха наводнени или съборени, са настанени при роднини, приятели и съседи.
"Засега осигуряваме дърва за отопление. Храна, облекло и одеяла имаме достатъчно. Продължават да идват, но нямаме нужда от тях. Имаме нужда от дърва и въглища и на по-късен етап - от строителна техника за чистене на пораженията", каза още кметът на общината пред "Фокус".

"Водите се прибраха в река Бисерска и в река Харманлийска, но водите, които са извън дигите, които са по дворовете, не се оттичат. Лошото е, че река Харманлийска много бавно спада, дори имам чувството, че почва да се вдига пак. Някъде изпуска някой язовир и още не можем да си обясним как тази река, която има високи диги – досега никога не се е случвало, поне от 50 - 60 години, не е наводняван центърът и водата не е излизала", добави Лисков.

Част от пострадалите от село Бисер обаче обвиниха именно община Харманли за нехайното й отношение. Пред bTV те разказаха, че от 6 години кметът не е обърнал никакво внимание на подписка, която му представили - те искали да бъде изчистено коритото на река Бисерска, но им било отговорено, че общината няма пари.

Още вчера институциите започнаха да си прехвърлят отговорността за собствеността на язовира, чиято стена се скъса.
Премиерът Бойко Борисов коментира, че когато една собственост се стопанисва от много господари, тя на практика не се стопанисва. „Българите имат хубава поговорка, че орташката кобила и вълците не я ядат”, добави той.

Междувременно днес министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че е осигурен фураж за живите животни, оцелели при наводнението в Бисер. Ветеринарите започват опис и изваждане на удавените животни, които ще бъдат евакуирани към екарисажа в Шумен. Предстои да бъде направена и дезинфекция на селото.
Служителите на Областната дирекция по земеделие и общинската служба пък ще опишат унищожената селскостопанска продукция. Пострадалите хора ще бъдат обезщетени, уточни Найденов , цитиран от пресцентъра на ведомството.

"В момента са осигурени дърва за огрев на населението, които са предоставени от горските стопанства. Ситуацията в село Бисер е овладяна. Снощи беше раздадена храна, и към момента раздаването продължава. В момента имаме свръхпредлагане на храни и затова ги насочваме към Хасково, а оттам и към други бедстващи райони",  уточни Найденов и благодари на всички фирми, които са се отзовали на призивите за помощ.

Поради трагедията от „Български пощи” ЕАД съобщиха, че започват от днес по-ранно изплащане на пенсиите. В Бисер живеят 266 пенсионери и по предварителен график получаването на парите е трябвало да започне на 13 февруари. Най-напред ще бъдат изплатени пенсиите на пострадалите от бедствието, а след това на всички останали.
„Български пощи” ще предложат на общинското ръководство на Хасково чрез системата на дружеството да бъдат изплатени и социалните помощи за жителите на селото - по 325 лв.

Президентът и върховен главнокомандващ Росен Плевнелиев ще посети Свиленград и Харманли, за да се запознае на място със ситуацията, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще провери организацията по евакуирането и условията по временното настаняване на бедстващите жители, както и извършените от поделения на Българската армия спасителни дейности.