Над Западна България днес ще се развива значителна купесто-дъждовна облачност, ще има валежи от дъжд, на места интензивни и придружени с гръмотевични бури.

Възможни са и локални градушки.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че остава възможността за локални наводнения. Очакваните количества са между 15 и 30 л/кв.м., с локални извалявания до 50-60 л./кв.м.

Обявен е "червен" код за дъжд в Сърбия по границата с България по информация от Европейската система Meteoalarm, допълниха от пресцентъра на МОСВ.

Очаква се и повишаване на водните нива в Западна и Централна България.

В резултат на прогнозираните валежи се очакват значителни повишения на нивата на реките: западно от р. Искър (р. Огоста, р. Тимок, р. Арчар, р. Лом и др.), Нишава и Ерма, басейните на Искър (р. Бели Искър, р. Блато, р. Искрецка и др.), Струма и Марица в горните им течения.

В петък в почти цялата страна ще продължат да се повишават водните нива, по-значително в поречията Струма, Места и Арда.

Жълтият код означава, че времето може да бъде потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления, не са необичайни, но изискват внимание, ако възнамерявате да вършите работа на открито.

Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск, съветват от НИМХ. Оперативното звено в МОСВ е активирано.

От ЧЕЗ съобщиха, че са взели мерки, за да гарантират сигурността на електрозахранването заради прогнозите за силни дъждове и гръмотевични бури.
В постоянна готовност за реакция са 40 аварийно-ремонтни екипа. В случай на необходимост ще се включат допълнителни аварийни екипи.

Общо 20 екипа ще отговарят за отстраняването на евентуални аварии в София. По 32 екипа ще бъдат мобилизирани в София област и Плевенска област.