12 села в района на Своге са в бедствено положение, съобщи БНР.

Вследствие на проливния дъжд е залят пътя София - Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков, съобщи БТА като се позова на Областната администрация на Софийска област.

Не се препоръчва използването на този път заради опасност от свлачища.

Свлачище е блокирало пътя до село Лесков дол. Най-тежка е ситуацията с моста до село Батулия, който е наполовина отнесен и по него се допуска да преминават само аварийни пътувания.

Прелялата река Батулийска е наводнила и участъци от ЖП - линията в района, поради което влаковете се движат се ограничена скорост и закъснения.
Спряно е електричеството в селата Батулия и Лесков дол.

В района на община Враца дъждовете продължават повече от 12 часа.

Вижте снимки >>>

Спасителни екипи на РСПБЗН - Враца са помогнали за изтеглянето на четири автомобила от двата подлеза в областния град, както и за отводняването на мазета на сгради и дворове.

Водите на река Лева в района на село Бели Извор са излезли от коритото си, в резултат на което са наводнени къщи. Евакуирани са две деца, организирано е извозването на човек на хемодиализа.

Спряно е движението по ж.п. линията Враца - Криводол, тъй като част от траверсите са отнесени. Работи се по изтеглянето на закъсали автомобили в село Горно Пещене.

Има залети къщи и дворове в Криводол, след като реката е излязла от коритото си. На терен помощ на хората оказват шест пожарникарски екипа.

От община Враца опровергаха съобщение за загинал 80-годишен мъж в с. Мраморен. В с. Тишевица обаче се издирва 25-годишен мъж.

През цялата нощ продължиха отводнителните операции в залетите от дъждовете места в региона. Общинският щаб по бедствията също не е прекратявал работата си, съобщи "Фокус".
Към момента в община Враца не е обявено бедствено положение.

На 29 сигнала за отводняване и закъсали автомобили са се отзовали спасителните екипи в Монтанска област.

Към момента са изтеглени пет леки коли от две наводнени улици в областния град. Пет екипа са работили по почистването на шахти в Монтана, улиците в града са проходими, посочиха от МВР.

Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След обилните дъждове падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка, съобщи БНР.

Водите на реката в село Храбрино са залели мостово съоръжение. След поройния дъжд е преляла реката в село Марково.

Пожарникари и спасители работят по отводняване на шахти и мазета адреси в жилищни квартали.

Пожарникари и спасители отстраняват паднали дървета на пътя за селата Извор и Дедево и към хижа "Равнища", както и по отводняване на избени помещения в Куклен и селата Белащица и Брани поле.

Създадена е организация за следене на нивото на реките Искър, Огоста, Тимок, Арчар, Лом, Струма и Марица.