Това съобщи областният управител на Монтана Нина Петкова, която свика извънредна пресконференция по повод на слухове в медийното пространство и социалните мрежи относно очаквани наводнения, предаде БТА.

Петкова заяви, че слуховете са напълно неоснователни и няма никаква опасност от наводнение в Монтана и селищата по поречието на Огоста след града.

Опровергани бяха и слуховете, че щяло да има евакуация на жители на ромския квартал на Монтана "Огоста", които живеят в близост до реката.

Началникът на клона на фирмата "Напоителни системи" в Монтана Игор Репкин заяви, че изпускането на вода от язовир "Огоста" в река Огоста е увеличено от 40 на 70 литра в секунда, но количеството е нормално и не застрашава живеещите около реката в Монтана и в други селища.

В момента е достигнат обем на язовира 386 милиона кубически метра вода, който е най-големият от построяването на съоръжението през 1987 година насам. Язовирът е проектиран за 506 милиона кубически метра вода, припомни Репкин. Причина за рязкото повишаване на нивото на язовир "Огоста" са проливните дъждове, които валят от денонощие във всички части на област Монтана.

За последните 24 часа язовирът е повишил нивото си с 40 сантиметра, а притокът в него на моменти е достигнал 400 литра в секунда.

Язовир "Огоста" е годишен изравнител на валежите и е проектиран да поема големи количества дъждовни води, идващи от Стара планина.

Неговата роля е да поема водата в първия момент и след това тя да се изпуска постепенно в река Огоста, без да се създава опасност за населението,
обясни Игор Репкин.

На територията на област Монтана обстановката е нормална. Извършва се 24-часово наблюдение на нивото на река Малокутловска и мостовете над нея, както и на язовира "Огоста", който се изпуска контролирано. Повече от 32 литра на кв. м дъжд са паднали над областта през последното денонощие, предаде БНР.
Най-голямо е количеството на валежите в района на село Бъзовец, община Вълчедръм, където са измерени 58 литра на квадратен метър.

Според седмичната прогноза валежите ще спрат чак през нощта срещу четвъртък.