Това каза за БТА председателят на Национална Федерация Техническа индустрия, Наука, Информатика към КТ "Подкрепа" Здравчо Здравчев.

В момента средната заплата в БАН и Селскостопанската академия е с 300 лева по-ниска от средната за страната, каза Здравчев. Той цитира данни, според които 30% от научните работници и от висшистите са с основна заплата, която е равна на минималната.

Здравчев допълни, че средната заплата на един доцент е около 750 лева при средна в България 1060 лева. Според него учените са поставени на дъното на социалната стълбица.

В Деня на народните будители - 1 ноември, учените и работещите в областта на науката ще направят протестен митинг-шествие под мотото "Да продължим делото на народните будители - Да съхраним науката в България".

Протестиращите ще настояват да спре десетгодишният, според тях, геноцид над работещите в науката и да се изпълнят поетите ангажименти от правителството и парламента в Програмата 2020.

Здравчев допълни, че Програмата 2020 и в Стратегията за научни изследвания и висше образование, приета тази година, са поети ангажименти за ускорено публично финансиране на науката. Там е заложено да се стигне до един процент от БВП за наука до 2020 година, при предвидени за 2018 година само 0,18 процента, каза Здравчев.

Има страхотно разминаване между документи и реализация на документи, допълни той.

Попитан какви ще бъдат бъдещите действия на учените, ако не бъде отговорено на исканията им, Здравчев заяви, че те ще продължат със серия от протести, докато управляващите не си изпълнят собствените закони и стратегии.

В отговор на въпрос дали има нужда от реформи в науката, Здравчев каза, че от 1992 година са направени огромни съкращения в двете академии и в момента персоналът там е наполовина спрямо тогава. По думите му България е на последно място в ЕС по брой учени на глава от населението.

Синдикалистът заяви, че европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер е посочил, че Европа тръгва към засилено финансиране на науката, заради огромната пропаст, която се очертава в научната сфера между водещите страни и ЕС. Ние десет години сме замразили средствата за наука и заплатите, каза Здравчев.

По думите на експерта младите хора масово напускат страната след като добият научна степен, защото не могат да продължат да живеят по нормален начин. Ние влагаме усилия, ресурси, а в крайна сметка учените ни се ползват от други държави, заяви още Здравчев.