Писмото е от 18 януари 2017 г. и е във връзка с процедури по Оперативна програма "Наука, образование и интелигентен растеж", свързани с изграждане на центрове за върхови постижения и на центрове за компетентност.

Депутатът от "БСП лява България" Стоян Мирчев заяви, че с писмото вицепремиерът в оставка Томислав Дончев казва на вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева, че има проблем. Според Мирчев това е 350 млн. лв. загуба за България.
В писмото са описани сгрешените и опорочени процедури, каза депутатът.

В писмото Дончев посочва, че "насоките за кандидатстване по двете процедури са били изменени съществено, при това по незаконосъобразен ред, което води до опорочаване на провеждането им".

Той препоръчва да се пристъпи към прекратяване на процедурите и след отстраняване на грешките, максимално бързо да бъдат обявени отново с възможно най-кратки срокове за кандидатстване.

Томислав Дончев излъга, че всичко е наред, заяви говорителят на парламентарната група на "БСП лява България" Жельо Бойчев. Според Мирчев програмата е пред спиране и за това са виновни Бойко Борисов, Меглена Кунева и Томислав Дончев, заяви депутатът.

При приемането на бюджет 2017 финансовият министър Владислав Горанов препоръча на учените от БАН да увеличат бюджета си именно с тези пари.

Преди два дни парламентарната група на „БСП лява България“ предупреди, че след две години управление на ГЕРБ България е в задънена улица по отношение на усвояването на средствата от европейските фондове.

Според тях данните от различни статистики са довели до развенчаване на мита за успехите на ГЕРБ за усвояването на европейските средства.