Изглежда има ясна връзка между кризата с бежанците и бурята в подкрепа на популистките партии в цяла Европа, които играят със страховете около миграцията и нейното въздействие върху европейските общества, констатира наскоро Европейският съвет за външна политика.

На 8 февруари няколко десетки активисти на крайнодясната група Форца нуова (Нова сила) протестираха в италианския град Мачерата срещу имиграцията и отправяха нацистки поздрави на охраняващата ги полиция. Стигна се и до сблъсъци.

Седмица по-рано млад мъж с бръсната глава и с фашистки татуировки, стреля по десетина африканци в града и рани шестима души. Искал да отмъсти за смъртта на 18-годишната Памела Матропиетро, чието тяло бе намерено насечено на части. Полицията арестува нигерийски дилър, заподозрян за смъртта на момичето.

Последваха контрапротести - в Мачерата, но и в други градове. В Милано например демонстрантка носеше плакат, на който пишеше: "Чужденци, не ни оставяйте сами с фашистите".

Силни неонацистки традиции

В последните дни на януари в Полша бяха арестувани и обвинени в пропаганда на нацизма, трима души, чествали Адолф Хитлер. Тримата били членове на групата "Гордост и съвременност", облекли се в нацистки униформи и чествали миналата пролет 128-ата годишнина от рождението на диктатор. Това било уловено от камера на репортери под прикритие и показано по ТВ канал. Показаното: голяма свастика и възгласи "Зиг хайл!" на участниците в сборището, провело се в гориста местност.

Агенциите алармираха за нарастващ национализъм в някои части на Германия. Съвсем наскоро съдът в Щутгарт наложи присъда от 2 години и половина затвор при строг режим за подбудителство към омраза на администратора на забранен неонацистки сайт, местна версия на международната платформа Алтермедия. Съдиите решиха, че безработният програмист Ралф К. в продължение на години е ръководил престъпна организация, разпространявайки омраза. Други трима обвиняеми в съучастничество, помагали в поддръжката на сайта, получиха условни присъди от 8 месеца до 2 години.

Алтермедия Дойчланд беше смятан за най-популярния неонацистки сайт в германоезичния интернет, с около 5 милиона посетители, докато преди две години не беше забранен от правителството. Представяйки се официално като информационен блог, сайтът разпространяваше националистическа пропаганда, изпъстрена с нацистки, расистки и антисемитски лозунги. Германските власти решиха да го затворят поради нееднократни клевети и подстрекателства към убийство.

Платформата Алтермедия е създадена в САЩ, където беше управлявана от Дейвид Дюк, известен член на Ку-клукс-клан.

Оказа се, че неонацисти пълнят редиците на германската армия. Преди година германското министерство на отбраната описа в писмо до Бундестага инциденти с военнослужещи, отправяли нацистки поздрави или отправящи расистки коментари по адрес на техни колеги с мигрантски произход. Бундесверът отбелязва, че в някои от най-сериозните случаи наказанията не са били сериозни.

Политика и омраза

Германският парламент поиска от Конституционния съд да забрани държавното финансиране на крайнодясната Национална демократическа партия (NPD), най-старата неонацистка група в страната. NPD има един евродепутат, което позволи на партията да получи държавно финансиране в размер на около 1 милион евро през 2016 г.

Партията, която определя имиграцията като опасност за "оцеляването на германския народ", вече няма местно парламентарно представителство. Нейни хора обаче разпространяват расистки коментари и призовават за смъртни присъди за хората, изглеждащи като чужденци. Германските служби за сигурност многократно са опитвали да забранят партията като противоконституционна, но тези усилия винаги са осуетявани от съдилищата.

Като стана дума за Европейския парламент, неотдавна от поста му на заместник-председател бе отстранен Ришард Чарнецки за обида към колежка от Полша. Чарнецки (представител на групата Европейски консерватори и реформисти) описал сънародничката си Роза Тун (от Европейска народна партия) като szmalcownik ("шмалцовник") - силно обиден полски термин за някого, който изнудва евреи или поляци, защитаващи евреите, по време на нацистката окупация.

В политиката за отбелязване е и това, че Австрийската партия на свободата (АПС) реши да създаде комисия по проучване на своята история. Преди два месеца АПС, основана от бивши нацисти, влезе в правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц.

Инициативата идва след няколко инцидента с членове на партията. В един от тях регионален кадър бе принуден да подаде оставка след откриването на книжка с пронацистки песни в пангерманска организация, в чието ръководство той е участвал.

Много упреци има по адрес на АПС, много от тях неоправдани, но други, трябва да се каже, са оправдани, каза председателят на парламентарната група на АПС Валтер Розенкранц. "Въпреки твърденията, в АПС не се толерират нацистки и неонацистки идеи. Тези, които смятат, че могат да наложат такива идеи при нас, нямат място в партията", увери той.

Т. нар. антисистемни движения в Германия, Австрия, Франция отбелязаха през последната година значителни успехи, тъй като предлагат решения на наболели обществени проблеми, които традиционните партии премълчават от политическа коректност. Но спечелените от традиционни партии избори в страни като Холандия и Германия (в които крайната десница не бе допусната до властта) показват, както отбелязаха наблюдателите, че е твърде рано да се произнася надгробно слово на европейската либерална демокрация и на самия Европейски съюз.

У нас страстите отново се разгоряха

Това традиционно се случва около Луковмарш.

Организаторите оправдават събитието, планирано за днес, като „възпоменателно  шествие в памет на убит български герой“ и казват: "Няма никакъв конфликт с обществото за провеждането на Луковмарш, защото обществото като цяло приветства тези, които носят национални трикольори. Защото обществото ни изключително силно се нуждае от доза патриотизъм и национализъм". Думите са на Боян Расате, лидер на Български национален съюз, казани пред Канал 3 в навечерието на проявата. Според него, ген. Христо Луков няма нито една снимка с вдигната ръка във фашистки поздрав; не е подписал нито една смъртна присъда на партизанин, ятак или някой друг по онова време; не е взел участие в депортиране на евреи, изказвания против евреи или каквито е да е репресивни действия срещу партизани, комунисти и евреи.

Критиците опоненти отговарят: "Европейските неофашисти с радост идват в България не защото генерал Луков е бил патриот, а защото той е бил застъпник на някакви идеи, които за нас са неофашистки - тогава са били фашистки, а днес хората от Европа, споделящи тези виждания, им се струва добре и с удоволствие идват в България да подкрепят българските си колеги. А ние считаме, че това е лош знак както за Европа, така и за България". Думите са на Николай Белалов от Български антифашистки съюз.

Преди Луковмарш, по обед ще се проведе протест „Без нацисти по улиците! Не на крепостта Европа!“ Неговите организатори алармират, че в „тази атмосфера на насилие и погубваща омраза, само и единствено организираната и постъпателна съпротива може да спре трагичното повторение на историята“.

Нацизмът не започва с газовите камери, а свършва с тях и времето за реакция отдавна е настъпило, изтъкват те.