В града избухнаха безредици след подозрителната смърт на млад афроамериканец, задържан от полицията.

Ранени са 15 полицаи, задържани са 27 души, повечето от демонстрантите са били ученици, излезли от училище, съобщи полицията.

Вижте снимки >>>
 
Новопостроен център за възрастни в източната част на града е подпален, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. Леки коли и поне един магазин бяха опожарени в града. В някои части бяха разграбени магазини. 

Бунтовете започнаха няколко часа след погребението на Фреди Грей, 25-годишен чернокож младеж, който почина на 19 април, след като бе ранен в полицейския арест.

Губернаторът на американския щат Мериленд Лари Хоган обяви извънредно положение в Балтимор.
500 полицаи са получили заповед да се разположат в града. Той е поискал щатът да предостави на разположение на града 5000 полицаи допълнително.

В Балтимор вече са разположени 1500 войници от Националната гвардия, предаде ТАСС, като цитира изявление на полковника от градската полиция Уилям Палоци по Си Ен Ен.
Те нямат разрешение да използват огнестрелно оръжие и ще играят спомагателна роля, за да възпрепятстват мародерството, грабежите и вандализма.

Кметът на Балтимор Стефани Роулингс-Блейк издаде заповед за въвеждане на полицейски час от 22,00 ч. до 05,00 ч. за една седмица от днес.

Сцените на насилие се разиграха на по-малко от 5 км от пристанището на Балтимор, популярна туристическа зона, и на 56 км от Белия дом в съседен Вашингтон, отбелязва ДПА.

"Не това желаеше семейството точно в този ден", заяви преподобният Джамал Брайънт по телевизията.

В словото си в църквата преди това Брайънт заяви, че смъртта на Грей ще доведе до нови протести и призова присъстващите да се присъединят.
 
Смъртта на Фреди не е напразна, след този ден ние ще продължим да протестираме и да искаме правосъдие, каза той.

Прекалено сме изпълнени с насилие и омраза, епидемия от убийства залива страната, заяви на пресконференция преди церемонията активистът на борбата за граждански права на чернокожите Джеси Джексън, който също присъства на службата.
Той заклейми бедността в градовете като "оръжие за масово унищожение".

Президентът на САЩ Барак Обама обеща, че федералното правителство ще помогне на властите в Балтимор да реагират на бунтовете.

Обама обсъди въпроса и с главния прокурор (министъра на правосъдието) Лорета Линч, която положи клетва само няколко часа преди това. Тя е първата афроамериканка на поста.
Обама прие Линч в Овалния кабинет, докато репортажи за сцените на насилие в Балтимор се излъчваха по телевизията.