Това заяви главнокомандващият на силите на НАТО за Европа Филип Брийдлав в интервю за германския в. "Велт", цитиран от "Дневник".

"Видяхме това в Източна Украйна, където беше организирано руско население. И съществува опасността, че това ще се случи и в други източноевропейски държави", обяснява той.

По думите му алиансът трябва да обучи полицията и армията в тези страни, за да могат да реагират на такава потенциална опасност.

На въпрос как може НАТО да реагира на енергийния натиск, който Русия оказва, Брийдлав обяснява за новата грижа пред алианса, а именно т.нар. хибридна война.

"Във военния жаргон става дума за DIME - Diplomacy, information, military, economy (дипломация, информация, армия, икономика). Русия прилага всички елементи от международното си влияние, за да предизвика размирици в други държави", обяснява той.

По думите му се вижда, че в Източна Украйна дипломатически Русия опитва да действа с аргумента, че властите в Киев представляват проблем. В информационния свят виждаме кампания за информация и дезинформация, която има за цел да маскира руските действия. Във военно отношение всеки ден виждаме движение на части, обстрелване през границата и вкарване в действие на всички отбранителни способности, допълва Брийдлав.

Главнокомандващият потвърждава, че по границата между Украйна и Русия има наистина много големи и силни руски части и се наблюдават интензивни маневри на военните.

Според него руски и подкрепяни от Русия сили се грижат големи части от границата да се отворени, всеки ден има доставки на оръжие, автомобили, финансова подкрепа, които отиват при сепаратистите.

На въпрос дали пред НАТО стои опцията да увеличи натиска над Владимир Путин с военна операция, той отговаря, че сред страните членки няма призиви за военни маневри.

"Алиансът се е договорил да помогне на Украйна за отбранителните й способности и за реформите в сектора по сигурността. Някои държави помагат на Украйна в рамките на двустранните им отношения. Но в този момента, искам да подчертая, никоя страна членка на НАТО не иска военна намеса", подчертава той.

По думите му, когато НАТО вижда, че на територия на страна членка са навлезли чуждестранни сили, и когато може да докаже, че става дума за агресивна намеса, тогава в сила влиза член 5 - военен отговор на тази агресия.

Брийдлав коментира, че затова трябва да се подсилят отделните нации, за да могат да идентифицират такива процеси и да реагират.