Това заяви в интервю за БНТ генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Той беше категоричен след срещата на високо равнище на 25 май, че САЩ увеличават своето присъствие в Алианса и заедно с Канада постепенно повишават бюджетите си за отбрана.

"Приветствам и президента на България Румен Радев затова, че се инвестират пари в отбраната. Не искаме да предизвикваме конфликти, а да ги овладяваме и това се стараем да правим през последните години", каза той.

"Да, НАТО може да се брани срещу тероризма. Трябват ни военни средства, за да отстраним голяма част от причините за тези беди.

Столтенберг е заяви , че НАТО може да пребори тероризма, но не и без участието на отбранителните мощности за всяка една от държавите в алианса и водещите му партньори.

Приветствам приноса на България към нашето регионално присъствие в Черноморието, каза генералният секретар на НАТО.

По думите му ролята на България в НАТО не се променя, но става още по-важен съюзник в НАТО, защото може да осигури още по-тясна връзка между НАТО и ЕС.

"Приветствам ясното намерение на България, което тя декларира да включи сътрудничество между НАТО и ЕС като важен въпрос в дневния ред на своето председателство", обясни Столтенберг.

Той заяви още, че Алиансът се нуждае от по-голяма прозрачност и предсказуемост на бойните действия в Черно море особено по отношение на военните учения.

Трябва да не допускаме такива произшествия като например свалянето на руския самолет на турска територия през 2015 г. или пък опасни действия в Черно море и Балтика, посочи Столтенберг

"Българският президент направи много убедително изказване във връзка с отбраната на вечерята. Той остави отлични впечатления у всички", увери генералният секретар на НАТО. Той сподели още, че е впечатлен от ясното послание, отправено от президента Румен Радев - за ангажимента на страната ни, за значението на Алианса и за подкрепата на България за отбраната и диалога.

"Русия е наш съсед, тя е тук и ще остане тук и ние трябва да работим за укрепване на отбраната си и за по-тясно развитие на сътрудничеството с Русия. Според нас отбраната е най-добрият начин да се опази мирът, а мирът и стабилността са основата за икономическата стабилност за България и останалите страни", каза още генералният секретар на НАТО.