Путин обяви, че двамата са в "много добри отношения", но че от Запада зависи подобряването на отношенията с Русия, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Отношенията между алианса и Русия достигнаха най-ниската си точка от края на Студената война насам, след като Русия анексира украинската област Крим. В четвъртък Путин обясни, че завземането на Крим е било предизвикано отчасти от експанзията на НАТО на изток.

В интервю за държавната телевизия "Россия" руският държавен глава заявява, че избирането на Столтенберг за шеф на НАТО, който пост той ще заеме през октомври, би могло да подобри отношенията между Русия и западния алианс. "Ние имаме много добри отношения, включително лични. Това е много сериозна и отговорна личност", казва Путин за норвежеца съгласно стенограма на интервюто, разпространена предварително за други медии.

Руският президент обаче добавя, че предстои да се види как Столтенберг "ще развие тези отношения" от новия си пост. Според Путин няма причина, поради която де не настъпи подобрение в отношенията на Русия със Запада. "Смятам, че няма нещо, което би попречило на нормализацията и нормалните отношения" със Запада, казва той и продължава: "Това не зависи от нас. Или по-скоро не само от нас. Това зависи от нашите партньори", казва руският президент.

В интервюто Владимир Путин не посочва какви конкретни стъпки би трябвало да предприеме Западът, за да се затоплят отношенията, подчертава Ройтерс. Агенцията припомня, че в петък говорител на Кремъл изтъкна като важен проблем липсата на уважение към Русия от страна на Запада, който я третирал по думите му като "провинил се ученик".

Пред телевизия "Россия" Путин каза, че планира да удостои с държавни награди, руските военни, осигурили сигурността по време на референдума в Крим, допълва ИТАР-ТАСС. Руският президент изказа предположението, че на Запад може да бъде изтълкуван погрешно признатия от него факт, че кадрови руски военни са помагали за сигурността в Крим.

"Ако бъдем честни и обективни, то за всички ще стане ясно, че е невъзможно под дулото на автомат да изгониш хората от жилищата им и да ги принудиш да отидат в избирателната секция и да гласуват. А активността беше 83 процента", заяви президентът на Руската федерация.