НАТО трябва да проучи възможността да възобнови политическите разговори на високо равнище в рамките на Съвета НАТО-Русия, който на практика не функционира след анексирането на Крим, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от ДПА и БТА.

Съветът не е имал среща на дипломатическо равнище от юни 2014 г.

"Ще проуча как можем да използваме Съвета като средство за политическо ангажиране", посочи Йенс Столтенберг, след като външните министри от НАТО обсъдиха отношенията с Русия на вечеря снощи.

Приветствам изразената подкрепа за свикване на Съвета и заедно с посланиците ще помислим как може да стане това, добави шефът на НАТО.

Холандският външен министър Берт Кундерс каза, че страната му би подкрепила подновяване на редовните преговори под егидата на Съвета НАТО-Русия. Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер също се изказа в подкрепа на това. 

"Живеем в изпълнен с рискове свят и ако има възможност за ограничаване на тези рискове чрез обмен на информация, би трябвало да се възползваме от тези възможности", отбеляза той. 

"С Русия трябва да сме твърди, но открити за диалог", каза външният министър на Белгия Дидие Рейндерс, според когото са нужни контакти най-малкото между военните, за да се избягват инциденти като свалянето на руския самолет от Турция.

Някои източноевропейски членове на НАТО обаче не одобряват връщането към обичайните отношения с Русия.

Датският външен министър Кристиан Йенсен също отбеляза, че подобряването на отношенията с Русия зависят и от това дали "Москва има желание да е в добри отношения с НАТО". 
Двете страни се обвиниха взаимно в провокация във връзка с кризата в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви днес, че Москва е готова за свикване на Съвета НАТО-Русия, съобщи ТАСС.

"Разбрах, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е предложил да се свика Съветът на равнище постоянни представители. Русия никога не е отказвала работа в този формат, а също и в други формати", посочи той.

Разширяването на НАТО

НАТО покани Черна гора да се присъедини към алианса и обяви, че са отворени вратите за Македония и Босна и Херцеговина.

На това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че разширяването на НАТО на изток ще доведе до ответни действия на Русия.

Турция била на фронтовата линия

"Нашият съюзник Турция е буквално на фронтовата линия, заяви Йенс Столтенберг

"Обсъждаме как можем да продължим да увеличаваме въздушната отбрана на Турция, как можем да продължим да използваме установените отбранителни планове за Турция
", посочи той. 

Срещу хибридна война

Външните министри от НАТО одобриха нова стратегия за хибридна война. Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че хибридните атаки може да предизвикат задействане на член 5 от договора за колективна отбрана. Съгласно този член въоръжено нападение срещу една от страните в НАТО се разглежда като нападение срещу целия алианс и той има право да отвърне.

Хибридните заплахи за НАТО идват от различни части на света, не са свързани с конкретна държава или район. Те съчетават пропаганда, спецоперации, използване на военна сила, кибератаки и дезинформация за постигане на конкретни политически цели, обясни Столтенберг.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За изострените руско-турски отношения