Има само програми за обучение, стабилизация и мониторинг, предаде ДПА, която представя справка за най-важните мисии на алианса, обобщена от БТА:

АФГАНИСТАН - През последните две години НАТО осигурява индиректна подкрепа в борбата с талибаните. До 13 576 военнослужещи от страните членки на алианса и партньорски страни в момента участват в обучението на афганистанските сили за сигурност като част от мисията "Решителна подкрепа".

КОСОВО - Силите за сигурност на НАТО "Косово форс" (Кей ФОР) бяха създадени за мониторинг на изтеглянето на югославските войски и демилитаризацията на Косово. Днес до 4500 военнослужещи все още са ангажирани в мироопазващи операции. Наред с другите дейности те помагат за изграждането на косовските сили за сигурност.

СРЕДИЗЕМНО МОРЕ - Силите на НАТО наблюдават корабоплаването в определени морски райони след атентатите на 11 септември 2001 г. Неотдавна започна операция "Морски пазител". Те също така имат разрешение да подкрепят Европейския съюз в усилията за ограничаване на незаконната миграция от Африка.

ВЪЗДУШНА ОХРАНА - Страните членки на НАТО, които не могат адекватно да защитават своето въздушно пространство, може да бъдат подпомагани от съюзниците при необходимост. В момента изтребители на алианса патрулират въздушното пространство в Балтийския регион.

БОРБАТА С "ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА" - През октомври миналата година НАТО започна да подкрепя международната коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава" с разузнавателни полети. Преди срещата на върха държавите членки се съгласиха НАТО официално да се присъедини към коалицията.

Така алиансът може да бъде използван като платформа за сътрудничество в бъдеще. В допълнение предстои да бъде разширена програмата на НАТО за обучение на иракски войници и използването на самолетите АУАКС на алианса.