Това показва независима швейцарска експертиза, съобщи външният министър на Русия Сергей Лавров в реч пред Асамблеята на руския Съвет за външна и отбранителна политика, предаде ТАСС.

Лавров изрази убеденост, че в лабораторията в швейцарския град Шпиц "работят професионални учени, които държат на репутацията си" и цитира техен доклад.

Според руския външен министър при изследването на проби от Солсбъри швейцарците били установили наличие на токсичния химикал BZ и негови прекурсори, които се отнасят към забранените химически оръжия от втора категория. Лавров подчерта, че BZ не е бил разработван в Съветския съюз, и добави, че Москва е отправила питане към Организацията за забрана на химическите оръжия защо не е взела предвид доклада от Шпиц, когато е изготвяла своя доклад за атаката срещу руския двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

В речта си Лавров назова "абсолютно неприемливи и неправомерни" действията на САЩ и съюзниците им срещу Сирия. Той отбеляза, че Москва е предложила на Париж и Вашингтон да издейства посещение на френски и американски експерти в град Дума, но те отказали.

"И както сами разбирате, след известно време бяха нанесени удари", заключи първият дипломат на Русия.