"Установихме, че изграждането на такива възможности е свързано с по-големи трудности от онези, които очакваше НАТО, когато взе решението в Уелс", каза пред журналисти британският посланик в НАТО Адам Томсън, цитиран от Ройтерс и БТА.

Една от причините е намаляването на въоръжените сили на НАТО, както и ограничаването на способностите за прехвърляне на техника в различни райони на Европа след Студената война.

"Много силно се отдалечихме от възможностите, които НАТО бе създала за колективна отбрана през Студената война", добави Томпсън.

НАТО решиха да създадат нови "авангардни" сили от сухопътните войски с подкрепа от ВМС, ВВС и специални сили, за да вдъхнат увереност на източноевропейските съюзници, обезпокоени от действията на Русия в Украйна.

Лидерите на НАТО планираха сили за бързо реагиране, които в случай на нужда да окажат подкрепа на държави от Източна Европа - включително страни, доминирани от Съветския съюз през Студената война, но сега членуващи в НАТО.

Замислено бе части от тези сили да са готови за действие за два дни, в сравнение със сегашните сили за бързо реагиране на НАТО, които имат пет дни, за да се подготвят за действие.

Външните министри на страните в НАТО ще се срещнат идния вторник, за да направят преглед на напредъка, постигнат след Уелс, посочва Ройтерс.

НАТО очаква министрите на отбраната да одобрят числеността и предназначението на "авангардните" сили през февруари догодина.

Дипломати обаче смятат, че тези сили ще бъдат изцяло оперативни най-рано през 2016 г.

Друг дипломат от НАТО, пожелал анонимност, каза, че дебатите за "авангардните" сили ще се фокусират към въпроса: "Кой ще плати и кой ще осигури войници и техника?"

Очакванията са европейските страни да поемат водеща роля. Но поради дългогодишните финансови ограничения, европейците може би ще разчитат на Съединените щати за тежка военна техника и за разузнаване, посочва Ройтерс.