Откриването на Щабните елементи едновременно в шест европейски столици, включително в София, е категоричен израз на ангажираността и солидарността на Алианса за защита на всички негови членове, каза президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Вижте снимки >>>

Щабовете ще бъдат свързващото звено между националните и съюзническите войски при провеждане на общи учения и тренировки, както и за логистично и инфраструктурно обезпечаване на развръщането на Силите на НАТО с много висока степен на готовност при извънредни ситуации, застрашаващи сигурността и териториалната цялост на страните членки по Източния фланг, включително България, посочи президентът.

"Днес демонстрираме своята решимост и висока степен на готовност за действие. Желаем мир, но можем да гарантираме мира само със своята решимост да се противопоставим на всяко деструктивно действие и опит да се разруши международния правов ред", добави Плевнелиев. 

Заместник-помощникът на генералния секретар на НАТО по политическите въпроси и политиката за сигурност Джеймс Апатурай заяви на церемонията, че НАТО не търси конфронтация с нито една държава, но съседните региони са станали по-нестабилни и опасни в последните години и за да се защитим, трябва да се адаптираме, което и правим.

Апатурай поздрави правителството за професионализма при изграждането на новата структура и акцентира, че не става въпрос за военна щабквартира, структурата няма да командва войници, с отбранителни цели е и не заплашва никого. 

Във видеовръзка на живо от в литовската столица Вилнюс беше показано и изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Шест командни центъра на НАТО в България, Естония, Литва, Латвия, Полша и Румъния започнаха работа на 1 септември, а официалната церемония по откриването им е днес.

На брифинг в София външният министър Даниел Митов обясни, че Щабният елемент ще се занимава с координация на дейностите по осигуряване на колективната отбрана, координация по отношение на предстоящите учения, и логистично и координационно планиране на евентуално разполагане на сили, ако това се наложи.

В него ще работят 40 души - 20 от тях са български офицери, 20 - съюзнически.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов обясни, че днес се открива началната фаза на дейност на тези структури, като пълната оперативна готовност за действие е предвидена към декември. Началото на активна дейност е в началото на 2016 година.

По време на церемонията, която започна с посрещане на държавния глава от почетна гвардейска част, в близост до сградата на т.нар. МО-2 протестираха привърженици на "Атака".