То е по предложение на военния министър Велизар Шаламанов и трябва да обсъди позицията за срещата на върха на НАТО в началото на септември, пише "24 часа".

България все още няма национална позиция и визия как ще се развива в НАТО до 2020 г., обясни Шаламанов на последното заседание на правителството.

Документът трябва да бъде обсъден и приет на заседанието в сряда с участието на президента Росен Плевнелиев или негов представител.

След това и Министерски съвет ще трябва да го приеме изключително бързо, за да е готов за срещата в Уелс. На нея освен Плевнелиев, ще присъстват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Велизар Шаламанов.

Преди дни служебният министър по отбраната обяви, че България не може да си плати навреме членския внос в НАТО и дължи милиони на Русия за поддръжка на военните самолети.

С актуализацията на бюджета, приета в последния ден на парламента, от бюджета на МО ще бъдат "отрязани" 99,8 млн. лева. По думите на министъра това прави невъзможни много от плащанията.

Шаламанов заяви преди дни, че има три вида плащания на членството в НАТО - във военния бюджет, в цивилния бюджет и в програмата за инвестиции в отбраната. Механизмът е гъвкав, така че има възможност в рамките на консултации със страните да бъдат забавени някои плащания в рамките на годината.

Министерството трябва да плати на НАТО около 15 млн. лева, половината от тях са покрити.

Шаламанов поясни, че представят картината към момента и добави, че ще бъдат намерени решения и правителството има воля да търси резерви, така че да не се допусне срив в сигурността и отбраната на страната.