Това обяви днес Белият дом, цитиран от ТАСС и БТА.

Президентът очаква срещата с колегите от НАТО, за да потвърди решителната ни привързаност към НАТО, посочи говорителят на президентството Шон Спайсър.

Тръмп, според него, ще обсъди въпроси с жизненоважно значение за алианса, особено за разпределението на отговорността между съюзниците, и ролята на организацията в борбата с тероризма.

Преди това, на 12 април генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще разговаря с президента във Вашингтон.

Това ще бъде първата среща между двамата след избирането на Тръмп.

Те ще обсъдят важното значение на ролята на НАТО за поддържане на колективната сигурност и осигуряване на стабилността в страните, които не са членки на алианса, посочи говорител на организацията, цитиран от Франс прес.

Търсят удобна дата за Тилърсън

Държавният департамент на САЩ предложи нови дати за среща на външните министри на страните от НАТО, на която държавният секретар Рекс Тилърсън ще може да присъства, предаде Ройтерс.

Вчера беше съобщено, че американският дипломат № 1 ще пропусне срещата в Брюксел на 5 и 6 април, решение което предизвика критики в САЩ.

Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър заяви пред журналисти, че САЩ остават "100 процента" ангажирани с 28-членния алианс.