Търпението на американците не е безкрайно, заяви пред съюзниците в НАТО вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

"Не знам какво би станало, ако обещанията за повишаване на отбранителните разходи в НАТО не бъдат изпълнени, но търпението на американците не е безкрайно, те очакват съюзниците да изпълнят обещанията си."

Това заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс на пресконференция в централата на НАТО в Брюксел, предаде БТА.

Той посочи, че по поръчение на президента Доналд Тръмп изразява силната подкрепа на САЩ за трансатлантическия съюз.

"Ангажиментът ни е ясен, развиваме планове да укрепим допълнително алианса. Имаме намерение да увеличим отбранителния си бюджет. Убедено мога да кажа, че ще свършим нашата работа, но е необходим същият европейски ангажимент", добави Пенс по повод решението на всички държави в НАТО да постигнат отбранителни разходи от два процента от БВП до 2024 година.

Пенс днес заяви, че тази цел е минимумът, който се очаква от Европа и Канада. Вицепрезидентът цитира Тръмп, според когото твърде дълго този ангажимент не е бил изпълняван.

"Истината е, че мнозина все още нямат ясна посока по този път", заяви Пенс.

"Президентът Тръмп и американците очакват съюзниците да изпълнят обещанията си и да направят повече за общата ни сигурност. Време е за действия, а не за думи. Призоваваме за незабавен и траен напредък в изпълнението на ангажиментите", добави Пенс.

"Светът има нужда от силата на НАТО повече от всякога. САЩ ще запазят водещата си роля в предното присъствие на НАТО, на фона на действията на Русия за силово преначертаване на границите. Молим се за мир в Украйна. Дори да търсим нов път към Русия, ще държим Москва отговорна", заяви вицепрезидентът.

Пенс настоя НАТО да участва в пресичането на финансирането на терористите.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че увеличението на разходите в НАТО не е нещо, за което САЩ настояват, а общо решение.

"Не можем да избираме между това да харчим повече и да харчим по-добре за отбрана. Трябва да харчим повече и по-добре", добави той.

"Виждаме силния ангажимент на САЩ към трансатлантическата връзка. Единодушни сме, че НАТО може и трябва да направи повече в борбата с тероризма. Европейците не могат да искат САЩ да влагат средства в отбраната, ако самите те не го правят", заяви Столтенберг.