Столтенберг  уточни, че алиансът няма намерение да пристъпи към използване на тези сили.

Шефът на НАТО съобщи освен това, че днес министрите на отбраната от пакта са дали зелена светлина за пълния план за готовност.

Имаме всичко необходимо да направим силите за бързо реагиране по-способни и по-бързи, тяхната численост ще бъде до 40 000 души, добави той. Генералният секретар поясни, че тези сили ще могат да се разгръщат навсякъде и в много кратки срокове, за да задържат или да отговорят на агресия.

Министрите от НАТО днес са утвърдили обособяването на два нови изнесени командни центъра - в Унгария и в Словакия. Тези центрове, заедно с вече обособените структури в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония, ще спомагат за разгръщането на силите за бързо реагиране на алианса.

На срещата Великобритания е обявила, че ще изпрати военни сили в подкрепа на Полша и Балтийските републики в отговор на руската военна агресия срещу Украйна.

"Посланието ни към гражданите на държавите от НАТО е, че алиансът ще ги защити и е в готовност да го направи", заяви Столтенберг. По неговите думи най-големият успех за пакта е гражданите на държавите от организацията да се чувстват сигурни.

Няма нужда да разгръщаме силите за бързо реагиране, за да сдържаме агресия, важното е да бъдем способни за разгръщане, уточни той в отговор на въпрос. По повод действията на Русия в Сирия Столтенберг отново призова Москва да сътрудничи с международната коалиция в усилията срещу "Ислямска държава".

Той добави, че укрепването на силите за бързо реагиране се налага заради поведението на Русия в Украйна, Грузия и в Сирия.

Русия изпитва най-новите си оръжия в Сирия, това е предизвикателство към НАТО, наред с усиленото руско военно присъствие в Източното Средиземноморие и с нарушаването на турското въздушно пространство, поясни Столтенберг.

Загрижени сме от опасността от недоразумения между военновъздушните сили в небето над Сирия, затова искаме прозрачност и предсказуемост на руските действия, заяви генералният секретар.

Преди два дни Столтенберг съобщи, че Алиансът подготвя военноморска операция в Средиземно море заради "събитията на юг".
Той отхвърли тогава твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство в последните дни от руските военновъздушни сили е просто "инцидент".

Русия ще отговори на приближаването на НАТО към руските граници

Москва ще отговори на приближаването на НАТО към руските граници. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Измисленият предлог за заплахата, която идва от Русия, сигурно отново прикрива планове за разширяване на НАТО в посока на нашите граници“, е заявил Песков.

Говори се за увеличение на контингентите и различни подразделения, за увеличение на военното присъствие. Това всъщност представлява военно присъствие по руските граници, добави Песков във връзка с информацията за изпращането на британски военни в балтийските страни.