България ще работи за препотвърждаване на политическия консенсус във всички държави-членки на НАТО за нарастване на приноса към общите отбранителни способности. Това заяви президентът Румен Радев пред български журналисти преди участието си в Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО в Брюксел.

„Целта е 2% от БВП на всяка държава-членка да бъде отделен за нуждите на отбраната. За България е важно, че през миналата година се прекрати тенденцията за съкращаване на личния състав и за намаляване на бюджетите за отбрана. Оттук-нататък предстои плавно нарастване до 2024 г. на отбранителните бюджети на всички държави до достигане на този процент, включително и за България“, коментира президентът, цитиран от пресцентъра на президентството.

Държавният глава посочи също така, че засилването на приноса на НАТО в борбата с тероризма е от изключително значение и за Европа, и за региона на Близкия Изток. По думите на президента терористичната заплаха за Европа е все по-силна и НАТО трябва да противодейства.

„Засилването на приноса на Алианса в борбата с тероризма е гарант за намаляване на мигрантските потоци към България“, заяви Румен Радев.

Президентът отбеляза, че това означава и по-голяма сигурност за държавите от Близкия Изток, които се противопоставят на тероризма в региона, и очакват НАТО да даде ясен политически сигнал за ангажираност и солидарност с техните усилия.

НАТО ще приеме днес решение да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", но без да се включва в бойни действия. Това съобщи на пресконференция по-рано генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг. НАТО ще увеличи броя и продължителността на полетите на самолетите-радари и самолетите-цистерни на държавите от алианса, които и досега подкрепяха действията на коалицията, поясни той.

В отговор на въпрос за възможно преразглеждане от правителството на проекти за модернизация на Въоръжените сили, президентът Румен Радев беше категоричен, че ежедневната смяна на позиции и приоритети не работи в интерес на сигурността на България.

„Има решение на парламента и когато тези решения се подкопават от други институции, това означава, че подкопаваме изобщо институционалността в България. Очаквам наистина сериозен дебат по тези важни теми“, заяви държавният глава.

Министър-председателят Бойко Борисов каза вчера във връзка с изискванията на НАТО страните-членки да отделят по 2% от БВП за отбрана, че "за да се дадат тези средства, трябва да се вземат от някъде другаде". Колкото и да се мисли за армията, ние имаме и други приоритети, посочи той.

Сред темите на кратката, еднодневна среща на върха на алианса ще бъдат:
  • единството срещу заплахата от тероризма,
  • въпросите за споделената тежест за дейността на алианса,
  • постигането на целта за разходи за отбрана в размер на два процента от БВП на държавите от пакта,
  • разработването на национални планове за набелязване и отчитане на изпълнението на тези цели.

НАТО ще получи ключовете от новата си централа в Брюксел, президентът Доналд Тръмп ще открие паметник, посветен на чл. 5 от Вашингтонския договор, а германският канцлер Ангела Меркел ще открие паметник с парче от Берлинската стена.