Целта е да се намери решение на спора между съюзниците в НАТО Германия и Турция, който пречи на операциите против "Ислямска държава", предадоха Ройтерс и БТА.

Столтенберг отправи предложението вчера в момент, когато Анкара се опитва да ограничи икономическите последици от спора с Берлин.

Турция се отказа от искането Германия да съдейства за разследване на стотици германски компании, които според Анкара може да са имали връзки с тероризма, припомня Ройтерс.

Изтегляне от турски бази

Турция отказа на германски депутати да посетят германските войници, разположени в турската военна база Инджирлик, в резултат на което Германия премести войските си в Йордания.

Подобен конфликт във връзка с германското присъствие в друга турска база - Коня. Това предизвика тревога в НАТО доведе до предложението за посредничество.

"Генералният секретар предложи да съдейства за уреждане на посещение на парламентаристи на летището в Коня в рамките на НАТО. Това летище е жизненоважно за операциите на НАТО в подкрепа на Турция и на коалицията срещу Ислямска държава", заяви говорителят на НАТО Пиърс Казалет.