Йенс Столтенберг отхвърли твърденията, че нарушаването на турското въздушно пространство в последните дни от руските военновъздушни сили е просто "инцидент".

По неговите думи двата руски изтребители са летели над Турция твърде дълго. Той отказа да коментира данните, че руските изтребители са заглушили радарите за насочване на оръжието на приближилите ги турски военновъздушни патрули.

Двете навлизания в турското въздушно пространство са неприемливи, призовавам Русия да не подклажда напрежение с алианса, да сътрудничи в борбата с "Ислямска държава" и да се опита да помогне за постигането на политическо решение на сирийския конфликт, заяви Столтенберг.

Русия трябва да зачита турските граници, включително въздушното й пространство, което е част от НАТО. Нарушаването на въздушното пространство крие сериозни опасности и не трябва да се повтаря, добави той.

Столтенберг призова Москва да използва военните канали за връзка с НАТО. В отговор на въпрос той уточни, че Русия не е дала на пакта друга информация за случая в небето над Турция, освен разпространеното съобщение в медиите.

Русия обясни първия случай - на 3 октомври, с "навигационна грешка" заради лошо време. Руското министерство на отбраната подчерта, че вторият случай - на 4 октомври, не е свързан с руската авиация в Сирия.

Командни центрове в Унгария и Словакия

НАТО възнамерява да разкрие изнесени командни центрове в Унгария и Словакия. През февруари НАТО реши да открие изнесени командни центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония. Те имат задачата да координират и подготвят действията на силите на пакта за бързо реагиране.

По думите на Столтенберг новите два центъра ще работят за обезпечаване на сигурността по южните граници на алианса.

Генералният секретар отбеляза, че обособяването на нови изнесени центрове на силите на пакта за бързо реагиране не е свързано само с действията на Русия, а и с обстановката около южните граници на алианса. Всички държави от НАТО имат принос в укрепването на сигурността, заяви той. 

Контраразузнавателен център в Полша

НАТО ще открие контраразузнавателен център в Полша до края на годината. Намерението е да се разширят способностите на Алианса за събиране на информация на фона на „заплахи от изток и от юг“, съобщиха от полското министерство на отбраната.

Центърът в Краков ще се фокусира върху съвместни упражнения по „идентифициране и справяне с разузнавателни заплахи“, като освен в Полша той ще има и клон в Лест, Словакия.

Русия отрича за удари срещу Палмира

Руското министерство на отбраната решително опроверга съобщенията, че руски самолети са нанесли удари срещу сирийския град Палмира, определяйки ги като абсолютна лъжа, предаде Ройтерс, позовавайки се на ТАСС.

Съобщенията в чуждестранни медии за въздушни удари, нанесени от руски самолети по сирийския град Палмира, са пълна лъжа, заяви говорителят на руското отбранително ведомство генерал-майор Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Авиацията ни в Сирия не нанася удари по населени места, а още по-малко по разположени в тях архитектурни паметници, добави той.

По-рано днес сирийската държавна телевизия и базираният във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщиха, че руски самолети са поразили обекти на "Ислямска държава" в Палмира.