На разговора в Главната квартира на Северноатлантическия пакт присъстваха заместник-директорът на кабинета на генералния секретар Йоргенсен и директорът по отбранителна политика в дирекция „Отбранителна политика и планиране“ Тимо Костер.

От българска страна присъстваха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, постоянният представител на България в НАТО посланик Иван Найденов, директорът на „Отбранителна политика“ в Министерството на отбраната Росица Димитрова, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В началото на разговора вицепремиерът Красимир Каракачанов предаде поздрави от министър-председателя Бойко Борисов и отправи покана към генералния секретар на НАТО за посещение в България през 2018 г.

Той го запозна с приоритетите на българското правителство и с основните предизвикателства, пред които страната ни е изправена в областта на отбраната.

Генералният секретар Йенс Столтенберг изказа благодарност за приноса на България в провежданите от НАТО мисии и операции, както и за оказваната подкрепа на страните-партньори.

Той приветства усилията на българското правителство за превъоръжаване на Българската армия.

Във връзка с предстоящата на 25-ти май в Брюксел среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО събеседниците се обединиха около важността срещата да излъчи силно послание за значимостта на трансатлантическата връзка, единството и солидарността между съюзниците и споделените ценности, които ги обединяват.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта наличието на перспектива за постепенно увеличаване на разходите за отбраната с цел изграждане на необходимите отбранителни способности.

До края на годината се предвижда да бъде разработен национален план за увеличаване на разходите за отбрана.

В контекста на борбата с тероризма вицепремиерът Красимир Каракачанов подчерта, че това е един от основните приоритети на българското правителство. Двамата с генералния секретар Йенс Столтенберг се обединиха около мнението, че НАТО трябва да има по-видим принос в противодействието на тероризма.