Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с решението за засилено присъствие на НАТО-вски сили в Черноморския басейн, цитирана от „Фокус“.

Козируваха в Брюксел преди няколко дни, а после казват, че аз съм бил послушко, изригна вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той коментира подкрепата, която е дала България за присъствието на повече кораби на НАТО в Черно море.

„Чакали са ме да падна, за да стане това решение и това да се коментира“, допълни лидерът на ГЕРБ.

Корнелия Нинова каза още, че от днешното официално изявление на Министерство на отбраната става ясно, че на 24 юни 2016 г. правителството на Борисов приема позиция да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион, и дава мандат на национална делегация, водена от Плевнелиев, в която участват и министрите на външните работи и на отбраната Даниел Митов и Николай Ненчев.

"Такава позиция е изразена на срещата във Варшава през юли“, заяви лидерът на БСП.

По думите ѝ това се потвърждава от отговора на въпроса, зададен от Кристиан Вигенин на 15 юли 2016 г. към Външно министерство и изслушването на тогавашния министър на външните работи Даниел Митов и на отбраната Николай Ненчев в комисията по отбрана.

България е член на ЕС и НАТО и ние не подлагаме под никакво съмнение този факт, но сме против България и Черно море да бъдат използвани като плацдарм за военни действия“, заяви Нинова.

Тя каза още, че трябва Черно море да бъде зона за мир и сигурност и добави, че още в предишния парламент БСП е имала подобни предложения.

Миналата година пък Борисов заяви, че предпочита в Черно море туристи, яхти и лодки, а не военни кораби.

Преди дни от ГЕРБ и БЗНС попитаха, какви ангажименти е поел военният министър Стефан Янев преди дни в Брюксел на срещата на министрите на НАТО във връзка с изявленията на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг за постигнато съгласие за засилено присъствие в Черно море. По неофициални информации се говорело за британски кораби, които щели да пристигнат в акваторията на морето.